CTP, declarații neașteptate despre conflictul major dintre SUA și Iran. Ce spune jurnalistul despre Al Treilea Război Mondial

Redacția IMPACT 09.01.2020, 12:49
CTP, declarații neașteptate despre conflictul major dintre SUA și Iran. Ce spune jurnalistul despre Al Treilea Război Mondial

În contextul conflicetelor militare care au avut loc între SUA și Iran, Cristian Tudor Popescu face câteva precizări cu privire la acest aspect.
Conflictele dintre SUA și Orientul Mijlociu au luat amploare după ce săptămâna trecută Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, a fost ucis în Irak, la ordinul lui Donald Trump. El era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine.

„Eliminarea generalului Soleimani este ceea ce se cheamă o joint venture, o afacere Trump-Khamenei”

Pe fondul tensiunilor care s-au intensificat și după ce Iranul a atacat două baze militare SUA din Irak, Președintele SUA, Donald Trump a făcut declarații ieri seară (ora 18, ora locală a României), pe care le comentează jurnalistul.

Gazetarul explică faptul că uciderea generalului iranian, Qasem Soleimani, a avut loc în contextul în care liderul de la Casa Albă și-a dorit să mute atenția de la imaginea sa pătată privind procesul suspendării sale de către Congresul american în care acesta ar putea fi demis din funcție pentru „trădare și luare  de mită”.

Qasem Soleimani, generalul iranian care a fost ucis
Qasem Soleimani, generalul iranian care a fost ucis

„Eliminarea generalului Soleimani este ceea ce se cheamă o joint venture (n.red. un acord de afaceri în care două sau mai multe părți sunt de acord să își adune resursele în scopul îndeplinirii unei sarcini specifice), o afacere Trump-Khamenei din care ambele părți au de câștigat. Soleimani putea fi omorât și cu un an în urmă, și cu doi, și cu trei. S-a petrecut acum pentru că așa a vrut Trump. Marele om nu s-a consultat nici cu NATO, nici cu Congresul american în luarea acestei decizii.
Au contat doar interesele lui electorale personale: să distrugă până la capăt construcția de securitate a lui Barack Obama în relația SUA-Iran și să contracareze în imagine procesul suspendării sale de către Congres pentru mârșăvia comisă în Ucraina împotriva contracandidatului Joseph Biden”, a explicat Cristian Tudor Popescu, potrivit republica.ro.

Cristian Tudor Popescu spune că acum, scăderea nivelului de trai din Iran, în urma sancțiunilor economice anunțate de Donald Trump se dovedește a fi o armă mult mai eficientă „în a eroda guvernarea religioasă decât uciderea a 3-4 Soleimani”.

„Nu urmează un Al Treilea Război Mondial. Vom asista doar la „hârjoneli” între Trump și Teheran, mai o rachetă, mai un asasinat, mai o aruncare în aer, dublate de declarații sforăitoare (…)

Nu vine nicio rachetă iraniană peste români, cum se tem unii. În schimb, suntem lichidați prin spitale de medici incompetenți și corupți, pe șosele de beizadele și politicieni cu bolizi, care scapă nepedepsiți, dacă nu ne omoară mai devreme poluarea ca după bombardament din București și orașele mari.

Și de ce să strici rachete scumpe, când în România se moare atât de ieftin?”, mai spune jurnalistul.

 

Sursa Foto: Inquam Photos, Fox News