Crucile dispărute de pe Dealul Mitropoliei. Pe cine onorau, puțini bucureșteni știu povestea

Iancu Andreea 28.05.2022, 16:45
Crucile dispărute de pe Dealul Mitropoliei. Pe cine onorau, puțini bucureșteni știu povestea

Dealul Mitropoliei adăpostește în prezent Palatul Camerei Deputaților, Biserica Patriarhiei și Palatul Patriarhiei însă puțini știu povestea din spatele acestor construcții. Zona a fost una reprezentativă pentru viața politică încă de timpuriu, adăpostind inițial Consiliul Boieresc și abia ulterior Camera Deputaților. De asemenea, au existat și trei cruci, dispărute ulterior, care onorau o serie de personalități marcante ale vremurilor. Nu mulți își mai amintesc de ele.

Dealul Mitropoliei, o zonă importantă din istoria Bucureștiului

Construcția devenită cunoscută în prezent ca Palatul Patriarhiei a fost ridicată de către statul român la începutul secolului XX. În prezent, el atrage numeroși pelerini, credincioșii venind într-un număr mare să viziteze zona în special în data de 27 octombrie, când sunt scoase din biserică moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou (Basarabov). Lăcașul sfânt situat în centrul Bucureștiului a fost ales de către Regele Ferdinand și Regina Maria ca un loc de rugăciune și sărbătoare la data de 1 decembrie 1918.

„După paradă, am descălecat și ne-am îndreptat spre Mitropolie, Nando și cu mine mergând într-o trăsură deschisă […] Slujba de la biserică a fost scurtă și solemnă, în acea veche și dragă biserică întunecată, luminată doar de lumânări, ceea ce pentru biserici este mult mai potrivit decât lumina electrică. Privind în jur, în biserica plină de ofițeri francezi și britanici, m-a cuprins un straniu sentiment de mulțumire; era minunat și i-am mulțumit lui Dumnezeu din adâncul inimii mele”, a scris Regina Maria în jurnalul său, potrivit Historia.

Ceea ce se remarcă încă de la începutul vizitei Dealului Mitropoliei este drumul pavat cu pietre, care pornește de la poate și urcă până în vârf. Acesta a fost construit încă din perioada interbelică, la ordinul primarului Capitalei, pe atunci Demetru Ion Dobrescu. Acesta a fost recunoscut ca monument istoric și s-a remarcat prin faptul că este extrem de rezistent și astăzi. Turiștii care aleg să parcurgă drumul vor regăsi Biserica Patriarhiei. Aceasta este înconjurată de vechile chilii, de Palatul Patriarhal, Paraclisul, Palatul Camerei Deputaților și Clopotnița.

Povestea din spatele crucilor dispărute de pe Dealul Mitropoliei
Povestea din spatele crucilor dispărute de pe Dealul Mitropoliei

Cele trei cruci dispărute de pe Dealul Mitropoliei

Dealul, astăzi devenit un loc de pelerinaj și rugăciune, era acoperit în 1650 de viță de vie și era proprietatea voievozilor țării. Complexul mănăstiresc era înconjurat de ziduri, având un aspect asemănător cu o cetate. Din 1698, pentru a ajunge în curtea mănăstirii, se făcea accesul prin clopotniță. Aceasta din urmă fusese construită de către Constantin Brâncoveanu.

La interior se remarcau trei cruci de piatră, dispărute între timp de pe Dealul Mitropoliei. Una fusese sculptată în amintirea Mitropolitului Teodosie, alta în cinstea generalului rus Mikhail Miloradovici, iar cea de-a treia amintea de răscoala semenilor din 1652, din timpul lui Şerban Cantacuzino, împotriva boierilor. Semenii reprezentau un regiment ce număra 2000 de soldaţi străini, angajați doar pentru luptele din războaie și a fost constituit de Matei Basarab.

În timpul acestei răscoale a fost omorât Papa Brâncoveanu, tatăl lui Constantin Brâncoveanu. Ulterior, bunicul lui Constantin Brâncoveanu, Preda, care a fost și el asasinat, de către Radu Mihnea, ridică pe locul în care a fost asasinat fiul său o cruce de lemn în memoria acestuia. Unul dintre fiii lui Constantin Brâncoveanu, Constantin Beizadea, a înlocuit crucea cu una de piatră. Aceasta este păstrată și astăzi. Inscripția de pe ea precizează că a fost construită în 20 iulie 1713.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...