Crucea Roșie neagă acuzația Kievului de colaborare cu Moscova

Elena Avramescu 21.04.2022, 08:33
Crucea Roșie neagă acuzația Kievului de colaborare cu Moscova

Un înalt oficial de la Kiev a acuzat miercuri Comitetul Internațional al Crucii Roșii că lucrează în colaborare cu Rusia în Ucraina, acuzație pe care organizația a negat-o. Avocatul Poporului Lyudmyla Denisova a criticat anunțul CICR de luna trecută că intenționează să deschidă o filială în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, pentru a ajuta refugiații ucraineni, care, spune Kiev, au fost deportați forțat în Rusia.

Crucea Roșie dezminte acuzația Kievului, spunând că nu colaborează cu Moscova

Crucea Roșie Internațională nu își îndeplinește mandatul, sunt sigură de asta”, a declarat Denisova la televiziunea ucraineană miercuri, după întâlnirea cu șeful filialei ucrainene a CICR, potrivit France 24.

Citând date de la Națiunile Unite, Denisova a spus că aproximativ 550.000 de ucraineni, inclusiv 121.000 de copii, au fost duși în Rusia în timpul războiului, dar Kievul nu are informații despre cine sunt acești oameni și unde sunt ținuți.

„Unde sunt? În taberele de filtrare? În unități temporare?” întrebă Denisova.

Oficialul a spus că a cerut atât omologul său rus, Tatyana Moskalkova, cât și CICR, ajutor pentru a obține informații despre acești refugiați, astfel încât Ucraina să poată facilita întoarcerea lor acasă, dar a primit „zero răspuns de la ea sau de la Crucea Roșie”. CICR a respins cu fermitate acuzațiile Kievului.

„CICR nu ajută niciodată la organizarea sau efectuarea evacuărilor forțate. Nu am sprijini nicio operațiune care ar fi împotriva voinței oamenilor și a dreptului internațional. Construirea și menținerea unui dialog cu părțile într-un conflict este esențială pentru a avea acces la toate persoanele afectate și pentru a obține garanțiile de securitate necesare pentru ca echipele noastre să furnizeze ajutoare salvatoare”, a declarat organizația într-o declarație pentru AFP.

Atac rusesc in Ucraina
Atac rusesc in Ucraina

Presiunea occidentală asupra Rusiei nu a oprit ultimele provocări ale lui Putin

SUA au făcut noi pași pentru a crește presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin miercuri, anunțând noi sancțiuni economice pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei în aceeași zi în care secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și alți miniștri de finanțe au părăsit summit-ul G20. Washingtonul în semn de protest odată ce delegatul Rusiei și-a început declarațiile.

Acele mișcări erau bogate în simboluri despre intențiile occidentale de a continua să înăsprească menghina în jurul economiei Rusiei, în timp ce SUA și aliații săi încearcă să-l izoleze pe Putin pe scena mondială. Dar păreau slabi pe fundalul lansării provocatoare de testare de către Putin a noii rachete balistice intercontinentale a Rusiei și a incapacității aliaților de a salva civili, deoarece ultimele încercări de evacuare din Mariupol au eșuat miercuri.

Oficialii americani au minimizat importanța testului de rachetă, menționând că au fost alertați cu privire la fereastra de lansare prin acorduri internaționale de notificare, că au urmărit calea rachetei și cred că nu este încă operațională în inventarul Rusiei.

Dar, după săptămâni de amenințări din partea lui Putin, inclusiv ordinul său din februarie de a pune forțele nucleare în alertă maximă, liderul rus a sperat clar că această mișcare va deranja SUA și aliații săi, în timp ce își cântăresc următoarele măsuri pentru a ajuta Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...