Criza energetică și creșterea inflației scot oamenii în stradă: „Sunt obligați să folosească tactici de presiune pentru a obține o mărire de salariu”

Andrei Dumitrescu 24.10.2022, 10:20
Criza energetică și creșterea inflației scot oamenii în stradă: „Sunt obligați să folosească tactici de presiune pentru a obține o mărire de salariu”

Inflația în creștere în Europa este cauza unui val de proteste și greve care evidențiază nemulțumirea tot mai mare față de creșterea costului vieții și reprezintă o amenințare de a declanșa tulburări politice.

Protestatarii din România au folosit claxoane și tobe pentru a-și exprima indignarea.

Oamenii au protestat pe străzile din Franța pentru a cere creșteri salariale care să țină pasul cu inflația.

Cetățenii cehi au protestat față de modul în care guvernul gestionează problema energiei.

Piloții germani și britanici au participat la greve pentru a cere salarii mai mari pe măsură ce prețurile cresc.

În contextul în care prim-ministrul britanic Liz Truss a fost forțată să demisioneze la mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, după ce planurile sale economice au provocat haos pe piețele financiare și au afectat și mai mult o economie aflată în dificultate, riscul pentru liderii politici a devenit mai clar, pe măsură ce oamenii cer măsuri.

Fără o soluție rapidă

Europenii și-au văzut facturile la energie și prețurile alimentelor crescând din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

În ciuda faptului că prețurile la gazele naturale au scăzut de la maximele record din timpul verii și că guvernele au alocat o sumă uriașă de 576 de miliarde de euro pentru ajutor energetic pentru gospodării și întreprinderi din septembrie 2021, potrivit think tank-ului Bruegel din Bruxelles, nu este suficient pentru unii protestatari.

Prețurile la energie au dus inflația în cele 19 țări din zona euro la un nivel record de 9,9%, ceea ce face ca oamenilor să le fie mai greu să cumpere ceea ce au nevoie. Unii nu văd altă soluție decât să iasă în stradă.

„Astăzi, oamenii sunt obligați să folosească tactici de presiune pentru a obține o mărire de salariu”, a declarat Rachid Ouchem, un medic care s-a aflat printre cei peste 100.000 de oameni care s-au alăturat marșurilor de protest din această săptămână în mai multe orașe franceze.

Repercusiunile războiului din Ucraina au crescut brusc riscul de tulburări civile în Europa, potrivit companiei de consultanță în domeniul riscului Verisk Maplecroft.

Proteste masive în Paris. Francezii, revoltați de efectele inflației, cer majorarea salariilor
Proteste masive în Paris. Francezii, revoltați de efectele inflației, cer majorarea salariilor

Liderii europeni au sprijinit puternic Ucraina, trimițând țării arme și promițând sau fiind forțați să își decupleze economiile de la petrolul și gazele naturale ieftine rusești, dar tranziția nu a fost ușoară și amenință să erodeze sprijinul public.

„Nu există o soluție rapidă la criza energetică”, a declarat Torbjorn Soltvedt, analist la Verisk Maplecroft. „Și, dacă este ceva, inflația pare că ar putea fi mai rea anul viitor decât a fost anul acesta.”

Asta înseamnă că legătura dintre presiunea economică și opinia populară cu privire la războiul din Ucraina „va fi cu adevărat testată”, a spus el.

Iarna ar putea aduce noi tulburări, spun experții

În Franța, unde inflația este de 6,2%, cea mai mică din cele 19 țări din zona euro, lucrătorii din domeniul feroviar și al transporturilor, profesorii de liceu și angajații din spitalele publice au dat curs marți apelului unui sindicat al petroliștilor de a cere majorări salariale și de a protesta față de intervenția guvernului în grevele lucrătorilor din rafinării care au provocat penuria de benzină.

Câteva zile mai târziu, mii de români s-au alăturat unui miting la București pentru a protesta față de costul energiei, al alimentelor și al altor produse de bază, despre care organizatorii au spus că au trimis milioane de muncitori în sărăcie.

„Probabil că vom vedea o creștere și mai mare a tulburărilor civile”

În Republica Cehă, luna trecută, la Praga, o mulțime uriașă de oameni care fluturau steaguri a cerut demisia guvernului de coaliție pro-occidental, criticând sprijinul acestuia pentru sancțiunile UE împotriva Rusiei.

De asemenea, au acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile afectate de costurile energiei.

Deși săptămâna viitoare este programat un alt protest la Praga, acțiunile nu s-au tradus până acum prin schimbări politice, coaliția de guvernare a țării câștigând o treime din locurile din camera superioară a Parlamentului în timpul alegerilor din această lună.

Lucrătorii feroviari, asistentele medicale, lucrătorii portuari, avocații și alții din Marea Britanie au organizat o serie de greve în ultimele luni, cerând majorări salariale care să corespundă inflației, care a atins un nivel maxim de 10,1% în ultimele patru decenii.

Trenurile s-au oprit în timpul acțiunilor de tranzit, în timp ce grevele recente ale piloților Lufthansa din Germania și ale altor lucrători de la companii aeriene și aeroporturi din întreaga Europă, care au cerut salarii mai mari în concordanță cu inflația, au perturbat zborurile.

Planul de stimulare economică eșuat al lui Truss, care a implicat reduceri radicale de impozite și zeci de miliarde de lire sterline în ajutoare pentru facturile de energie ale gospodăriilor și întreprinderilor, fără un plan clar pentru a le plăti, ilustrează situația dificilă în care se află guvernele.

Acestea „au foarte puțin spațiu de manevră”, a declarat Soltvedt.

Până acum, soluția salvatoare a fost un octombrie mai blând decât de obicei în Europa, ceea ce înseamnă o cerere mai mică de gaz pentru încălzirea locuințelor, a spus Soltvedt.

Cu toate acestea, „dacă vom ajunge să avem o întrerupere neașteptată a aprovizionării cu gaze din Europa în această iarnă, atunci, știți, probabil că vom vedea o creștere și mai mare a tulburărilor civile, a riscurilor și a instabilității guvernamentale”, a spus el.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...