Reprezentanții polițiștilor spun că Ministerul Afacerilor Interne nu gestionează corect criza pașapoartelor. Polițiștii spun că a fost prelungit programul de lucru în lipsa personalului dar și mai important în lipsa unei campanii de comunicare cu cetățeanul în care să se specifice că pentru majoritatea destinațiilor nu este necesar pașaportul.
Starea de urgență vehiculată și necunoașterea legislației sunt motivele principale pentru care mulți români s-au înghesuit să își facă documentele. Măsura este mai mult una preventivă în cazul escaladării unui conflict, dar nu este necesară pentru că se poate călători cu buletinul în majoritatea țărilor occidentale și numai.
„E clar că dintre cei care își fac în aceste zile pașaportul, sunt ferm convins că în jur de 90 % nu or să îl folosească în următorii 2 ani de zile. Vorbim despre țări arabe, sunt și convenții cu unele țări unde poți să prezinți cartea de identitate. Sunt foarte puține destinațiile unde efectiv ai nevoie de un pașaport.
Au fost și județe în care a crescut cu peste 300% numărul de cereri de eliberare de pașapoarte, dar avem județe unde numărul a rămas constant. Aici trebuie acționat punctual.
Soluția era o campanie de informare în care oamenilor să li se spună că pot ieși cu buletinul. Pentru că și colegii noștri au întrebat la un moment dat la ghișee: Dar de ce simțiți nevoia să vă faceți pașaport?
-Păi dacă mâine vine războiul și nu o să ne mai lase să ieșim din țară cu cartea de identitate?
Vorbim clar despre lipsă de informare” a mai precizat liderul Sindicatului Europol.
Discuțiile despre o posibilă stare de criză în care s-ar putea lua măsura interzicerii părăsirii țării pentru anumite categorii a speriat. Deputatul Dumitru Coarnă consideră că o astfel de stare de criză nu este impusă și există legislație în România care să reglementeze situații de posibil conflict.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Isteria este creată de conflictul armat de la granița noastră și de la zvonurile care se trimit în spațiul public cu privire la starea de criză, cu privire la concentrarea celor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Ar trebui să facă multe lucruri, și Ministerul de Interne, și Ministerul Apărării, ar trebui să se respecte Constituția. Nu avem nevoie de o stare de criză, pentru că avem o Constituție care ne spune extrem de clar că în situații de tipul acesta avem stare de urgență, avem stare de asediu, stare de război.
Avem legi care sunt în domeniul respectiv și trebuie să le aplicăm dacă avem o problemă, nu trebuie să vin eu și să adaug la constituție o stare de criză. Stare de criză care ce?
Practic oricând poți transforma România într-o dictatură militară cu o asemenea abordare juridică.
În situația în care acea inițiativă legislativă cu privire la introducerea stării de criză în România, o să ajungă la vot în Camera Deputaților, eu o să votez contra” spune Dumitru Coarnă.
Situația comparativă a numărului de programări online, înregistrat în perioada 01-10.03.2022 cu aceeași perioadă a lunii februarie 2022, respectiv martie 2021.
Unele Servicii de Eliberare a Pașapoartelor au până în 10 angajați iar un program de 12 ore pe zi, 7 zile din 7 a fost o încălcare a drepturilor angajaților.
„Angajații din acest sistem au fost supuși în primul rând la încălcarea drepturilor lor, în momentul în care s-a dispus fără să se verifice dacă sunt îndeplinite condițiile, pentru a se asigura un astfel de program precum cel dorit de minister, respectiv de la ora 8 la 20 de luni până duminică.
Sunt multe servicii publice unde avem 5-7 angajați, nu ai cum să împarți atâția angajați la 12 ore și să le mai respecți și drepturile.
În al doilea rând, sigur că în contextul actual al conflictului din Ucraina, oamenii s-au îngrijorat și majoritatea au vrut să își reînnoiască actele în ideea în care dacă se întâmplă ceva și escaladează conflictul să poată să părăsească țara.” a declarat pentru impact.ro Cosmin Andreică, Președintele Sindicatului Europol.
Nu este însă pentru prima dată când polițiștii se confruntă cu o astfel de situație. Fostul lider sindical Dumitru Coarnă spune că o astfel de măsură nu se poate lua fără acordul angajatului.
” E o problemă veche acolo, trebuie respectat programul de lucru, trebuie respectat dacă angajatorul a hotărât lucrul acesta știe foarte bine că trebuie să uziteze munca suplimentară. Trebuie să aibă la dispoziție acordul angajatului și practic atunci are la dispoziție muncă suplimentară și recompensa întotdeauna în bani, așa cum este prevăzut în lege.” a precizat deputatul pentru impact.ro.