De 3,5 ori mai multe cereri pentru eliberarea pașapoartelor în comparație cu anul trecut. În Bistrița se înregistrează 200 de pașapoarte zilnic

Ana Anitoiu 09.03.2022, 15:28
De 3,5 ori mai multe cereri pentru eliberarea pașapoartelor în comparație cu anul trecut. În Bistrița se înregistrează 200 de pașapoarte zilnic

Numărul de cereri pentru eliberarea pașapoartelor a crescut de 3,5 ori în județul Bistrița-Năsăud în ultimele zile, în comparație cu cel raportat în aceeași perioadă a anului trecut. Instituția Prefectului a anunțat, miercuri, că în Bistrița se înregistrează 200 de pașapoarte în fiecare zi. Și în alte zone ale țării, oamenii se înghesuie să obțină aceste documente, mulți dorind să fie pregătiți să părăsească România în cazul în care războiul din Ucraina s-ar extinde.

Cozi la pașapoarte în țară

Sute de români s-au așezat la cozi pentru paşapoarte. Mulţi dintre ei și-au adus și copiii. În Bistrița-Năsăud, în zilele de 7 şi 8 martie s-au înregistrat câte 196 de cereri pe zi, dintre care cele mai multe pentru paşapoarte electronice. În acelaşi interval, au fost eliberate 190 de paşapoarte.

În contextul în care numărul cererilor de eliberare a pașapoartelor a crescut considerabil în ultima vreme, Direcția Generală de Pașapoarte a prelungit programul cu publicul până la ora 20:00 în mai multe orașe din țară unde s-au înregistrat numeroase solicitări.

„A fost prelungit programul de lucru cu publicul de luni până vineri, astfel: – în intervalul orar 08.00 – 20.00: S.P.C.P. Argeș, București, Constanța, Dolj, Timiș și Satu Mare; – în intervalul orar 08.30 – 20.30 SPCP Galați; – în intervalul orar 08:00-18:00: S.P.C.P.

Botoșani și Suceava, iar în ziua de miercuri programul de lucru cu publicul realizându-se în intervalul orar 08.00-18.30; – în intervalul orar 08:30 – 18.30: S.P.C.P. Brăila, Buzău, Cluj, Dâmbovița și Ilfov; – în intervalul orar 08:30 – 18.30: S.P.C.P. Teleorman începând din data de 08.03.2022.; – în intervalul orar 08:00 – 20.00: S.P.C.P. Călărași începând din data de 08.03.2022”, a transmis Direcția.

De 3,5 ori mai multe cereri pentru eliberarea pasapoartelor in comparatie cu anul trecut
Numarul cererilor de eliberare de pasapoarte a crescut in Romania

Este posibil ca programul de lucru să fie prelungit și în alte localități, la recomandarea Direcției Generale de Pașapoarte, în funcție de numărul de cereri de eliberare. Instituția le-a recomandat celor interesați să verifice programului de lucru cu publicul pe site-urile instituțiilor prefectului, la secțiunea „Pașapoarte – Adresa și programul de lucru”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cât costă eliberarea unui pașaport și cât durează

Ca să le fie eliberate pașapoartele, românii trebuie să achite câte aproximativ 250 de lei. Site-ul de programări online epasapoarte.ro a întâmpinat dificultăți în ultimele zile. Astfel, la centrele de emitere a documentelor se pot prezenta atât cei care au reușit să se programeze, cât și cei care nu au făcut acest lucru.

O măsură ce a fost luată pentru eliberarea cât mai rapidă a pașapoartelor a fost relocarea unor cereri de la structurile de pașapoarte încărcate la cele cu un aflux mai mic. În prezent, termenul mediu la nivel național de eliberare a pașaportului simplu electronic este de două zile lucrătoare.

„Pentru evitarea deplasării la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte în vederea ridicării pașaportului simplu electronic, recomandăm cetățenilor să solicite, cu ocazia depunerii cererii, expedierea documentului de călătorie prin serviciile de curierat la domiciliul sau la reședința titularului (cu suportarea de către aceștia a contravalorii serviciului prestat, respectiv 11,30 lei cu TVA inclus)”, se arată într-un comunicat al Direcției.

De ce acte este nevoie pentru eliberarea unui pașaport

Actele necesare pentru eliberarea unui pașaport sunt: cartea de identitate sau cea provizorie ori buletinul de identitate, în original și aflate în termen de valabilitate. Documentul provizoriu trebuie să fie însoțit de certificatul de naştere, în original.

De asemenea, este nevoie de documentul ce face dovada achitării contravalorii pașaportului, tot în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie cu toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului. În plus, trebuie predat pașaportul anterior, dacă există.

Direcţia Generală de Paşapoarte şi a Serviciilor Publice Comunitare de Paşapoarte a transmis că persoanele care vor să depună cerere pentru eliberarea documentului o pot face la orice serviciu comunitar din țară. Dacă nu mai sunt locuri pentru programare în perioada dorită, poate fi verificată disponibilitatea în județele limitrofe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...