Critici dure ale lui CTP pentru Klaus Iohannis. De ce îl acuză după conferința de marți

Luiza Moldovan 29.04.2020, 10:01
Critici dure ale lui CTP pentru Klaus Iohannis. De ce îl acuză după conferința de marți

Critici dure ale lui CTP pentru Klaus Iohannis. De ce îl acuză după conferința de marți și ce observații a făcut pe tema vistieriei Guvernului. Despre banalizarea sentimentului de frică.

Critici dure ale lui CTP pentru Klaus Iohannis. De ce îl acuză după conferința de marți

Conferința de presă făcută de Klaus Iohannis a avut o destinație clară: să crească scorul electoral al PNL, care, după ultimele sondaje, e în scădere în preferințele populației. În opinia sa, președintele a avut două obiective clare: „să pompeze” o gură de aer în PNL și să demonstreze că este „conștient și responsabil”:

„Domnul Iohannis a avut în această intervenție, ieșire, a avut două obiective: 1 – să mai pompeze niște oxigen PNL-ului, aflat în scădere, partidului și guvernului. 2 – să nu înceteze a fi conștient și responsabil. De aceea, acum o săptămână, a aruncat acea dată de 15 mai ca pe o speranță, pentru a mai îmbunătăți percepția oamenilor în legătură cu Guvernul, care a luat măsuri dure, în general corecte, cum a spus președintele, cu excepția celor care n-au fost corecte și pe care președintele nu le-a menționat pentru că scopul domniei sale a fost să mai crească scorul electoral al PNL”, a spus CTP.

Președintele a ocolit subiectele incomode, ca să sufle în pânzele PNL
Președintele a ocolit subiectele incomode, ca să sufle în pânzele PNL

Președintele a tăcut mâlc pe unele subiecte

Jurnalistul a făcut observația că acestea au fost motivele pentru care președintele a adus în discuție legile populiste date de PSD, dar nu spus nimic despre declarația lui Orban, anume că Parlamentul nu există, o declarație extrem de toxică pentru un politician dintr-o țară democratică. De asemenea, jurnalistul a remarcat că președintele a ocolit subiectul protocolului MAI-BOR, pe care l-a reprimat vehement acum două săptămâni, și, de asemenea, că, la raportul număr de bolnavi/ număr de infectați la milionul de locuitori stăm bine.

Jurnalistul a comentat verbalitatea președintelui, pe care a apreciat-o și a observat, de asemenea, că e mai convingător. A observat și momentele în care pur și simplu nu a vrut să răspundă și a exemplificat cu acea analiză a consilierilor săi, potrivit căreia în Franța a fost făcut un experiment, într-o școală, în urma căruia zeci de elevi au fost infectați și mai mulți medici au ajuns la Terapie Intensivă. În fapt, autoritățile franceze au infirmat aceste afirmații spunând că nu au făcut niciun experiment de acest tip. În opinia jurnalistului, președintele Iohannis ar fi trebuit să spună pur și simplu că echipa lui de consilieri l-a informat greșit.

Demnitarii nu sunt solidari cu poporul, iar președintele nu a putut să vină cu contraargumente

Pe subiectul solidarității demnitarilor cu poporul, președintele a zâmbit fără să răspundă, mai ales că Orban, cum s-a exprimat Cristian Tudor Popescu, „a făcut o haiducie la televizor, a cerut să i se taie din salariu și lui, și celorlalți demnitari„, după care nimeni n-a mai auzit nimic. Este clar că subiectul solidarității demnitarilor cu oamenii e, cel puțin în România, extrem de sensibil și, în această perioadă de criză, nu a făcut decât să sublinieze și mai tare prăpastia dintre cele două clase. Niciun demnitar nu a renunțat la nimic, niciun demnitar nu a dat de la el, deci niciun demnitar nu este și nu va fi vreodată solidar cu poporul.

„Acolo președintele n-a vrut să răspundă, a spus că așteaptă solidaritatea demnitarilor, pentru că ăsta era scopul dânsului, să mai sufle în pânze guvernului și PNL-ului”, a spus CTP.

Banalizarea fricii și de unde are Guvernul bani

Jurnalistul a remarcat și fenomenul banalizării fricii. Frica nu mai înseamnă nimic. Cifrele prezentate pe ecranele televizoarelor nu mai sunt de natură să sperie pe nimeni. Oamenii, spune jurnalistul, nu vor decât să-și reia viața de dinainte.

„Sunt pregătiți să dea năvală, vor fi mult mai greu de oprit. Nu știu ce se va întâmpla după 15 mai, pentru că oamenii sunt la capătul răbdării. Sper să nu explodeze numărul de îmbolnăviri și de morți și să ajungem din nou la respectarea măsurilor pe bază de frică de moarte”, a mai spus el.

Întrebarea jurnalistului este de unde are Guvernul bani să plătească toate obligațiile pe care și le-a asumat. De unde are bani să plătească șomaj tehnic, de unde are bani să cumpere tablete și laptopuri pentru elevi, de unde cumpără acțiuni la firmele private și a remarcat, de asemenea, că președintele nu a spus nimic de așteptata creștere a pensiilor de la 1 septembrie.

„Nu a spus acest guvern, când l-a preluat de la PSD, că vistieria era goală, nu a spus Iohannis că a fost visteria goală de la PSD? Acum de unde au?”, se întreabă jurnalistul.

Urmăriți Impact.ro și pe