REACȚIE EXCLUSIVĂ

Victimele de la Colectiv, declaraţii după sentinţă. Cristi Filipescu, toboșarul care a suferit arsuri grave: „Cei din mormânt nu au linişte oricum” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 12.05.2022, 15:18
Victimele de la Colectiv, declaraţii după sentinţă. Cristi Filipescu, toboșarul care a suferit arsuri grave: „Cei din mormânt nu au linişte oricum” EXCLUSIV

Se închide un capitol negru pentru supraviețuitorii și familiile celor care au pierit în clubul de noapte din Capitală, odată cu decizia de joi a Curții de Apel București. Cristi Filipescu, toboșarul care a suferit arsuri pe 45% din corp în Colectiv a oferit, în exclusivitate pentru Impact.ro, prima sa declarație după pronunțarea sentinței. Gândurile tânărului sunt la „cei din mormânt”.

Primele declarații ale lui Cristi Filipescu, toboșarul care a suferit arsuri pe 45% din corp în Colectiv

Dosarul Colectiv a ajuns la final. După ani de așteptare și revoltă, Curtea de Apel București a dat joi, 12 mai 2022, sentința definitivă. Jurnaliștii redacției Impact.ro au obținut, în exclusivitate, primele declarații ale lui Cristi Filipescu, toboșarul care a suferit arsuri pe 45% din corp în Colectiv. Emoționat, tulburat, recunoaște că îi este greu să își aleagă cuvintele, gândurile sale fiind la cei care au murit în urma acelui incendiu devastator și care, crede el, nu își vor găsi vreodată liniștea.

El ne-a mai declarat că nu crede că în România se poate vorbi despre justiție, referindu-se la „trucurile” la care apelează mulți dintre cei condamnați la închisoare pentru a ieși mai repede din spatele gratiilor.

„Ce vreau să se știe e că cei din mormânt nu au niciun fel de liniște oricum. Atât! Nu știu ce să zic. Nu am încredere în justiția română. Mai scrii o carte, te comporți frumos etc și ieși mai repede din orice pușcărie. M-am convins în ultimii ani cum stă treaba asta.

Pe mine altceva mă interesează în mod direct. Oamenii din mormânt și cei care suferă în continuare să fie bine acolo unde sunt”, a spus Cristi Filipescu, în exclusvitate pentru impact.ro.

Cristi Filipescu, toboșarul din Colectiv, care a suferit arsuri pe 45% din corp
Toboșarul Cristi Filipescu

Totuși, lupta nu a ajuns la final

Mihai Grecea, un alt supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, spune că după șase ani și jumătate de la tragedie, se face în sfârșit justiție, nu dreptate. El punctează însă că lupta nu a ajuns la final, existând nevoia unor răspunsuri cu privire la „moartea răniților și a relelor tratamente primite de ei în sistemul nostru public de sănătate, legate de decizia sau indecizia unora de a-i transfera la spitale din vest, care ar fi putut salva vieți sau mai alina din durerile atroce prin care au trecut mulți dintre cei 180 de răniți de la Colectiv”.

„După șase ani și jumătate se face in sfârșit justiție în țara asta! Justiție și nu dreptate. Asta și pentru că politicienii au schimbat multe din legile penale în acest timp, reducând pedepse, spre exemplu.

Observ și tendința că societatea să creadă că Dosarul Colectiv a fost rezolvat și încheiat. Nimic mai fals! Parchetul General și cel Militar trebuie sa ofere varianta lor la plângerile noastre legate de maniera în care s-a intervenit atunci și de ce. Trebuie să răspundem și la alte întrebări dificile legate de moartea răniților și a relelor tratamente primite de ei în sistemul nostru public de sănătate, legate de decizia sau indecizia unora de a-i transfera la spitale din vest, care ar fi putut salva vieți sau mai alina din durerile atroce prin care au trecut mulți dintre cei 180 de răniți de la Colectiv.

E un sentiment de ușurare vizavi de aceasta decizie care oferă o anume speranța legată de justiția românească care a încercat să fac justiție ținând cont de realitatea unei țări imperfecte și care are multe lucruri de pus la punct. Nu mă pot abține să nu subliniez și o anume favorizare a funcționarului public în România după aceasta decizie.

Primarul a luat o anume pedeapsa, maiica că alții, iar unii funcționari publici ai fost chiar achitați. Sper că de azi toți cei care au răspundere în domenii similare sa se gândească cu atenție la fiecare semnătura pe care o pun pe actele publice. Și-mi doresc că de mâine să dispară acele plăcute de la intrarea în diverse cluburi sau scoli unde nu se atrage atenția că intrăm acolo pe riscul nostru, fiindcă clădirile respective nu respectă legislația legată de combaterea incendiilor. Cumva frica va schimba în cele din urmă țara asta!

Îmi doresc și ca dosarele doi și trei legate de Colectiv, fie ele și unite, să ajungă și ele cat mai curând pe rolul instanței, fiindcă lucrurile sunt departe de a se fi încheiat”, a explicat Mihai Grecea, pentru impact.ro.

„A venit rândul lor”

Am avut șansa să vorbim și cu Dorin Buca, tatăl lui Andrei Buca, tânărul arhitect care care se numără printre victimele Colectiv. La doi ani după moartea fiului lor, el și soția sa, Marcela, au simțit din nou bucuria, în momentul în care a venit pe lume fiica lor, Andreea.

Bărbatul ne-a mărturisit că nimic nu este simplu când vine vorba despre tragedia de la Colectiv: „Acum șase ani și jumătate soarta i-a lovit mai întâi pe cei din club. Apoi pe supraviețuitori și pe rudele celor dispăruți. Acum a venit rândul lor. Trebuie sa incercam să învățăm să ne vindecam împreună și să ne facem fiecare treabă, acolo unde suntem implicați!”.

„Cazul Colectiv e mult mai complicat decât apare el la prima vedere. E foarte complicat! Totul vine din adâncul nostru. Nu ne facem treabă la timp, din nepăsare, și credem că am scăpat. Ei, nu e așa!

Nepăsarea asta generala ne-a lovit și la Colectiv, ne-a lovit și când nu ne-am reparat cum trebuie MIG-urile sau vagoanele de călători…trebuie să înțelegem că e nevoie sa ne schimbam. Fiindcă ce nu facem la timp se aduna și ne lovește când nu ne asteptam.

După mine, autoritățile nu-și fac treabă, așa cum trebuie, până la cel mai înalt nivel. Cei condamnați azi pot apărea la prima vedere în postura acarului Păun. Dar nu e chiar așa! Cei mai mulți nici nu știau ce și cum trebuia să fi făcut că sa nu fii ajuns in sala de judecată. Inclusiv primarul! Și ei, și lumea întreagă trebuie să știe că suntem implicați în aceeași tragedie.

Acum șase ani și jumătate soarta i-a lovit mai întâi pe cei din club. Apoi pe supraviețuitori și pe rudele celor dispăruți. Acum a venit rândul lor. Trebuie sa incercam să învățăm să ne vindecam împreună și să ne facem fiecare treabă, acolo unde suntem implicați!”, a explicat Dorin Buca.

Urmăriți Impact.ro și pe