EXCLUSIV

Augustin Zegrean după declarațiile lui Florin Cîțu: „După părerea mea cred că ar trebui ridicată vârsta, nu redusă pentru că, vedeți…oricum votăm tot prost iese.”

Gabriela del Pupo 06.12.2021, 18:31
Augustin Zegrean după declarațiile lui Florin Cîțu: „După părerea mea cred că ar trebui ridicată vârsta, nu redusă pentru că, vedeți…oricum votăm tot prost iese.”

După declarațiile liderului PNL Florin Cîțu cu privire la scăderea vârstei de la care se poate vota, fostul președinte al Curții Constituționale a declarat în exclusivitate pentru impact.ro că deși este o idee pe care o îmbrățișează tot mai mulți lideri europeni, nu crede că este cea mai bună soluție pentru România în acest moment cântărind rezultatele ultimelor runde de alegeri.

„Oricum votăm tot prost iese”

„Nu mă mir că a făcut această propunere, au făcut-o înaintea lui și cei care au luat puterea în Germania, cancelarul Germaniei a spus și el că vor introduce votul de la 16 ani. La noi sigur că este nevoie de modificarea Constituției pentru a se face această scădere a vârstei de vot de la 18 la 16 ani, pentru că este prevăzut în Constituție că cetățenii pot vota de la 18 ani. Este de văzut dacă vor reuși să facă lucrul acesta sau dacă lucrul acesta chiar este necesar și util.

După părerea mea cred că ar trebui ridicată vârsta, nu redusă pentru că, vedeți…oricum votăm tot prost iese.” a declarat Augustin Zegrean, pentru impact.ro.

Augustin Zegrean spulbera varianta rotatiei premierilor in Romania
Augustin Zegrean spulbera varianta rotatiei premierilor in Romania

În forma actuală Constituția României stipulează dreptul de a alege și de a fi ales, însă vârsta de vot ar putea fi modificată doar într-un singur sens, acela de a putea vota.

„Poate vor să reducă doar vârsta de votare nu și cea de a fi ales, că nu aia îi interesează, îi interesează pentru că tot mai puțină lume se prezintă la vot. La 16 ani sunt și mult mai ușor de convins să voteze într-un fel anume pentru că ei sunt dirijați prin internet acum. Tot ce fac ei li se spune prin internet să facă.” a mai precizat fostul președinte CCR.

Procesul însă ar fi unul care nu depinde doar de majoritatea în Parlament a coaliției de guvernare.

Modificarea Constituției are un traseu lung, se ajunge și la referendum. Referendumul este ultimul pas din procedura de revizuire a Constituției, dar oricum vor să modifice Constituția pentru că îi încurcă și atunci probabil cu această ocazie vor face și această reducere a vârstei de la 18 la 16 ani. Nu înțeleg de ce, este opțiunea dumnealui dar nu cred ca este o opțiune corectă.”

Cât despre declarațiile președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Augustin Zegrean consideră că singura modalitate de a realiza redefinirea rolului președintelui țării înseamnă schimbarea modului prin care este ales.

„Asta e altă poveste cu rolul președintelui, este vorba despre modificarea modului de alegere a președintelui, ori acum președintele este ales de popor, toți cetățenii români care au drept de vot, ori acum, ca președintele să fie ales numai de Parlament. Asta presupune o schimbare amplă a Constituției, pentru că dacă sistemul de alegere a președintelui presupune și multe alte schimbări.”

Declarațiile celor doi lideri politici au fost făcute în cadrul unei ședințe de plen reunit pentru a celebra aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...