ANALIZĂ

Creșteri de până la 40% la RCA. Ce spune ASF: „Aceste tarife de referință sunt calculate independent, pe baza daunalității din ultimii 5 ani”

Gabriela del Pupo 08.03.2023, 15:01
Creșteri de până la 40% la RCA. Ce spune ASF: „Aceste tarife de referință sunt calculate independent, pe baza daunalității din ultimii 5 ani”

Vești proaste pentru șoferii români, nici o poliță de asigurare RCA nu va fi sub 1000 de lei. Noile tarife de referinţă la poliţele RCA publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi calculate de KPMG vin cu o nouă serie de creşteri pe toate categoriile, de la 9,3% la peste 20%, ajungând chiar și la 40% pentru unii șoferi.

Cei care vor avea de suferit cel mai mult vor fi proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.709 RON.

„ASF atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața”

Impact.ro a cerut un punct de vedere al ASF care spune că autoritatea nu are dreptul legal de a interveni în calcularea acestor tarife ci doar responsabilitatea de a le publica. Totuși, în cazul în care anumite companii vor profita de aceste noi tarife, ASF avertizează că poate interveni, dacă se dovedește că este vorba de speculă. Însă în acest moment în privința scumpirilor nu se poate interveni, cea mai mică creștere de prețuri fiind la șoferii de peste 50 de ani.

“Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.

Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice. Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice.

Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie – între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani.”, ne-a transmis Daniel Apostol, director de comunicare ASF.

Iată cum arată tarifele pe categorii de vârstă, pentru șoferii cu vârste:

  •  sub 30 de ani sunt de 1822 de lei pentru mașinile sub 1200 cmc, 1931 lei pentru cele între 1201-1400 cmc, 2187 lei pentru 1401-1600 cmc, 2327 lei pentru mașinile care au între 1601-1800 cmc, 2505 de lei pentru 1801-2000 cmc, 3304 de lei pentru 2001-2500 cmc și 4709 de lei pentru mașinile care au motoare de peste 2500 de centimetri cubi.
  •  31-40 de ani, noile tarife de referință RCA variază între 1.114 lei și 1823 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii.
  •  41-50 de ani, noile tarife de referință RCA variază între 1.076 lei și 2.912 lei, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii.
  • 51-60 de ani, noile tarife de referință variază între 1.006 lei și 2.853 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii.
  •  peste 60 de ani, noile tarife de referință variază între 1.036 lei și 2.767 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii.

În premieră, ASF a publicat și tarifele de referință pentru proprietarii cu mașini electrice, prețuri care variază între 1.397 de lei (51-60 de ani) și 2.742 de lei.

Daniel Apostol, purtatorul de cuvant al ASF
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF

„Au privit impasibili la problemele de pe piața asigurărilor, au fost complici la prăbușirea City Insurance”

Președintele USR, Cătălin Drulă, solicită, printr-un comunicat, liderilor PSD și PNL să îl lase să vină în Parlament pe președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și  pentru a explica românilor de ce cresc polițele RCA în 2023 cu până la 40%, după majorările substanțiale de anul trecut. USR a solicitat, la începutul lunii februarie, chemarea la Comisia de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților a președintelui ASF. Autoritatea pe care acesta o conduce putea previziona, dacă nu preîntâmpina în totalitate, dezastrul produs în 2022 pe piața asigurărilor din România, susțin reprezentanții partidului. Parlamentarii mai au și întrebări legate de controalele efectuate la companiile City Insurance și Euroins, în condițiile în care falimentul City Insurance a condus la creșterea prețului polițelor RCA cu 71% în 2022.

„Guvernarea lui Ciolacu și Ciucă duce la explozia tuturor prețurilor, inclusiv a polițelor RCA. Șefii ASF și cei care i-au pus în funcții să explice românilor de ce se întâmplă acest lucru și ce au făcut pentru a preîntâmpina situația. Au privit impasibili la problemele de pe piața asigurărilor, au fost complici la prăbușirea City Insurance, iar acum suferă toată piața și românii. USR i-a cerut președintelui ASF, Nicu Marcu, să dea explicații în Parlament de mai bine de o lună, dar acesta se ascunde. La fel ca cei care l-au pus acolo, șeful ASF manifestă un dispreț total față de români și problemele lor reale”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

USR a mai transmis că va depune un proiect de lege pentru restructurarea ASF.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...