EXCLUSIV

Schimbări esențiale la sistemul de pensii private. ASF: „Sunt avantaje substanțiale aduse unei părți importante dintre cetățenii care participă la Fondul de Pensii Private”

Gabriela del Pupo 31.01.2023, 16:22
Schimbări esențiale la sistemul de pensii private. ASF: „Sunt avantaje substanțiale aduse unei părți importante dintre cetățenii care participă la Fondul de Pensii Private”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adus mai multe modificări printr-o Ordonanță de Urgență, aprobată de Guvern la finele anului trecut, ce aduc avantaje substanțiale unei părți importante a celor care vor intra la plată în anii următori.

Cele patru modificări vizează simplificarea procedurilor prin care contribuabilii sau moștenitorii acestora pot să beneficieze de sumele acumulate în Fondul de Pensii Private, Pilonul II. De asemenea, în cazul moștenitorilor, dreptul la pensie este imprescriptibil, până acum, acest drept se prescria dacă moștenitorul nu făcea nici un demers timp de 3 ani.

„Vor putea încasa imediat suma cuvenită”

Până acum aproape 1 miliard de lei a fost plătit către peste 68.000 de participanți și moștenitori. În acest context, modificările aduse prin ordonanța de urgență dată la finele anului trecut,  au o importanță majoră, întrucât aproape toate plățile făcute până acum sunt în baza decesului unor participanți sau a invalidității. La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, dar trebuie luat în considerare faptul că și contribuția medie a atins maxime istorice.

„ASF a venit cu această propunere aducând mai multe modificări legii care guvernează sistemul de pensii private, ce trebuiau să vină, să aducă aceste legi în pas cu vremurile. Sunt avantaje substanțiale aduse unei părți importante din cetățenii care participă la Fondul de Pensii Private, la Pilonul II și care vor intra la plată în anii următori. Una dintre schimbările cu impact major, pe care ASF le-a produs, în cadrul de reglementare a Pilonului II, este faptul că moștenitorii participanților care decedează, înainte de a li se împlini termenul pentru dreptul la pensie, vor putea încasa imediat suma cuvenită.”, spune purtătorul de cuvânt ASF.

Daniel Apostol, purtatorul de cuvant al ASF
Daniel Apostol, purtatorul de cuvant al ASF

„Până acum moștenitorii, care trebuiau să intre în posesia activului celui decedat, nu puteau să o facă decât prin transfer”

Aceste măsuri, care dau posibilitatea contributorilor sau moștenitorilor lor să aibă acces rapid la banii strânși în fondul de pensii private, vor face ca și administratorii să fie mai atenți la gestionarea sumelor de care dispun.

„Până acum moștenitorii, care trebuiau să intre în posesia activului celui decedat, nu puteau să o facă decât prin transfer al acestui activ în propriul cont de pensie privată, urmând ca la momentul ieșirii în pensie să beneficieze de această moștenire, ceea ce nu era corect. Am îndreptat acest lucru. Peste 90 la sută dintre cei care au ieșit până acum la pensie, pentru că au îndeplinit condițiile de vârstă, sau din cauza unei invalidități, au optat pentru încasarea pensiei sub formă de plată unică, este un alt lucru demn de semnalat, există și varianta plății eșalonate pe maximum 5 ani.

Constatăm că beneficiarii de pensie doresc să încaseze activul cât mai rapid în contextul în care modificarea legală prezentată aduce în mod clar, un astfel de avantaj.

ASF a venit, prin aceste modificări, în ajutorul participanților la fondul de pensii întărind cadrul de reglementare care are menirea să le asigure cât mai mult de o oarecare stabilitate financiară. Am responsabilizat și mai mult administratorii de pensii private.”, spune Daniel Apostol.

Care sunt modificările aduse?

Iată care sunt cele patru modificări care privesc în mod direct cel aproximativ 7,9 milioane de participanți la pensiile administrate privat (Pilonul II):

  • Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) care decedează înainte de a se naște dreptul la pensie au acum posibilitatea de a încasa activul într-o plată unică sau, în tranșe, pe 5 ani, transmite ASF.
  • O a doua modificare cu impact direct este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar.
  • În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând.
  • Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...