Cresc tensiunile înaintea începerii inspecției ONU la centrala din Zaporojie. „Mergem într-o zonă de război, mergem pe un teritoriu ocupat”

Andrei Dumitrescu 31.08.2022, 15:02
Cresc tensiunile înaintea începerii inspecției ONU la centrala din Zaporojie. „Mergem într-o zonă de război, mergem pe un teritoriu ocupat”

Inspectorii nucleari ai ONU au pornit miercuri în convoi spre centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia, după ce săptămâni de bombardamente în apropiere au stârnit temeri privind un dezastru de radiații de tip Chornobîl, iar tensiunile dintre Kiev și Moscova au crescut în legătură cu această vizită.

Oficialii ruși instalați în zonă au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi, în timp ce oficialii AIEA și ucraineni au sugerat că aceasta ar dura mai mult.

„Acum, în sfârșit, ne mișcăm după șase luni de eforturi intense”, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, înainte de plecarea convoiului, adăugând că misiunea plănuia să petreacă „câteva zile” la sit.

„Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo – să evaluăm situația reală de acolo, să ajutăm la stabilizarea situației atât cât putem. Mergem într-o zonă de război, mergem pe un teritoriu ocupat, iar acest lucru necesită garanții explicite, nu doar din partea Federației Ruse, ci și din partea Ucrainei. Am reușit să asigurăm acest lucru”, a declarat Grossi, potrivit Reuters.

Forțele armate ruse, prezente la uzină

Rusia a capturat uzina, cea mai mare din Europa, la începutul lunii martie, în cadrul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”, ceea ce Kievul și Occidentul au descris ca fiind o invazie neprovocată, menită să acapareze terenuri și să șteargă identitatea ucraineană.

De atunci, o forță militară rusă se află la uzină, la fel ca majoritatea forței de muncă ucrainene care a muncit din greu pentru a menține în funcțiune instalația, care în mod tradițional a furnizat Ucrainei 20% din necesarul său de energie electrică.

De săptămâni întregi, Ucraina și Rusia se acuză reciproc că pun în pericol siguranța centralei cu lovituri de artilerie sau cu drone.

Ucraina refuza negocierile cu Rusia. Cum crede Vladimir Putin ca poate forta Kievul sa accepte pacea in conditiile sale

Kievul spune că Rusia a folosit centrala ca scut pentru a lovi orașe și localități, știind că Ucrainei îi va fi greu să riposteze. De asemenea, a acuzat forțele rusești că au bombardat uzina.

„Situația de la centrala nucleară din Zaporojie și din Enerhodar și din zonele înconjurătoare rămâne extrem de periculoasă”, a declarat marți seara târziu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Riscul unui dezastru de radiații din cauza acțiunilor rusești nu scade nici măcar pentru o oră”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că nivelurile de radiații de la centrală sunt normale.

Moscova a negat afirmațiile ucrainene privind comportamentul nesăbuit, întrebându-se de ce ar bombarda o instalație în care propriile sale trupe sunt în garnizoană ca ceea ce descrie ca fiind un detaliu de securitate.

La rândul său, Moscova i-a acuzat pe ucraineni că au bombardat centrala pentru a încerca să genereze o indignare internațională care, speră Kievul, va duce la crearea unei zone demilitarizate. Rusia a declarat că nu intenționează să își retragă forțele pentru moment.

Atât Kievul, cât și Moscova au revendicat miercuri succese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina a organizat o contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile din sud.

Departe de Ucraina, Rusia a oprit livrările de gaze prin cea mai mare conductă către principalul său client, Germania, ceea ce a ridicat perspectiva recesiunii și a raționalizării energiei în unele dintre cele mai bogate țări europene la începutul iernii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...