Editorial

Creșa, PNRR-ul și un ministru muncitor

Mihnea Tălău 19.08.2022, 17:07
Creșa, PNRR-ul și un ministru muncitor

România mereu fascinantă. Nu te poți plictisi neam. Dar, faptul că „orice națiune își are conducătorii pe care îi merită” a ajuns un blestem clar, constatat, adjudecat, căzut pe capul nostru.

Peste un an de muncă la proiectul unei creșe

Zilnic suntem bombardați cu fel de fel de cugetări și sofisme flatulate de politicieni. Și mai ales acum, în plină spirală a creșterii costurilor vieții, au devenit foarte greu de amușinat.
Care mai de care, își bagă capul în poză și se dau în stambă. Impresia generală este că miniștrii noștri au început, deja, să consume insectele aprobate de Bruxelles.

Altfel, nu vad logica declarațiilor ministrul Dezvoltării Cseke Attila, care a participat cu mare voioșie, joi, la demararea lucrărilor pentru prima creșă construită de instituție, finanțată prin Planul National de Redresare şi Reziliență (PNRR).
Ministerul Dezvoltării, asigură întreaga finanțarea a creșei, cu 14,2 de milioane de lei. Cică noua creşă va putea găzdui, nici mai mult, nici mai puțin, decât 70 de copii.

Conform propriilor declarații, Cseke Atilla, lucrează de mai bine de un an, la proiectul primei creșe. Îmbucurător. Bănuiesc că a fost o întreagă echipă, bine remunerată din bani publici, care a dat în clocot pentru o așa măreție.

„Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creşă nouă, modernă şi prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună şi de finalizarea acestei construcții”, a declarat Cseke Attila. Vine el Moș Crăciun!

Hotărât lucru, pământul este etern. Totul e să nu ne grăbim, deși sunt niște mici probleme.
Chiar în aceste momente s-a ”descoperit” că peste 2.000 de copii, cu vârsta sub 3 ani, din București, nu au prins anul acesta un loc la creșă. În majoritatea sectoarelor Capitalei nu s-a mai construit nicio creșă nouă în ultimii 10 ani.

Da, chiar nu vedem graba, dacă productivul nostru ministru lucrează de peste un an la un astfel de proeict ”măreț”, o unică creșă pentru 70 de copii. Doar să nu dea natalitatea peste noi.

Dar ce ne mai spune domnul Attila? Că este prima creșă construită de instituție, finanțată prin Planul National de Redresare şi Reziliență.

Și dă-i și luptă

Pai cum s-a luptat președintele nostru, Iohannis, ca un leu (pentru conformitate și 50 de bani, cei oferiți la combustibil) pentru a obține la Bruxelles, 80 de miliarde de euro. Și na, că iese de o creșă.

O a doua cerere de plata pe PNRR va fi depusa la toamna de Romania

Redăm declarația președintelui României, Klaus Werner Iohannis, din sfârșitul lui noiembrie 2020:

„Doamnelor şi domnilor, în urma unor negocieri intense şi complicate la o reuniune a Consiliului European din luna iulie, am reuşit să obţin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii nouă ani. Aceste fonduri reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România pe termen mediu şi lung”.

Banii, nu prea i-am prea primit, nici acum, dar iată că Cseke Attila lupta de un an cu o creșă. Nimic mai frumos, înălțător și pentru corason. Chiar dă bine și presa neatârnată, printre știrile despre ultimele declarații ale lui Buhnici, s-a grăbit să ofere spațiul necesar acestei mărețe realizări. Doar s-au semnalat tăieri de panglici pentru WC-uri publice, poduri dărâmate după inaugurare, sau pentru câțiva centimetri de autostradă.

Adică președinte, lupta să aducă miliarde și tu, ministru, fie și de la UDMR, te lauzi cu o creșă viitoare?

Hotărât lucru, cei doi nu vorbesc aceeași limbă. Noi, nu înțelegem nici atât.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...