Președintele Klaus Iohannis, discurs încurajator la Ziua Marinei: „Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa”

Elena Avramescu 15.08.2022, 12:06
Președintele Klaus Iohannis, discurs încurajator la Ziua Marinei: „Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa”

Ca în fiecare an, președintele Klaus Iohannis a fost prezent la Ziua Marinei, la Constanța, acolo unde a ținut un discurs de încurajare, vorbind despre situația actuală geopolitică, dar și despre rolul României în acest conflict. În plus, se pare că țara noastră are nevoie de un nivel superior de ambiție, mai ales în domeniul apărării, tocmai de aceea, în anul 2023, va aloca 2,5% din PIB pentru apărare.

Klaus Iohannis, despre apărarea României la Ziua Marinei

„Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu fac din profesia de marinar una onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a ținut să mai afirme faptul că în ultimii ani, a acționat gradual pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută una de interes major pentru comunitatea euro-atlantică.

„Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România.

În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică. Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc.

Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos”, a mai spus Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis, discurs incurajator la Ziua Marinei
Ziua Marinei 2022

În plus, chiar de Ziua Marinei, Iohannis nu a uitat să omită și faptul că țara noastră găzduiește mai multe structuri ale Alianței, precum Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, cu Franța ca națiune-cadru, Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

„Nu ne vom opri aci, vom pune în practică deciziile de la Madrid și vom consolida postura de descurajare NATO pe flancul estic pe termen lung. Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Rămânem ferm și deplin implicați în îndeplinirea angajamentelor asumate”, a mai notat președintele României.

Se pare că este nevoie o ambiție ieșită din comun, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face putea face față provocărilor din prezent, afirma președintele țării, tocmai de aceea din 2023 va crește alocarea pentru apărare de la 2 la 2,5% din PIB, cu scopul de a moderniza și a crește nivelul de pregătire.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...