Craiova: Protest legal al romilor. Sunt nemulțumiți de faptul că nu mai pot vinde în târgul de haine vechi din oraș VIDEO

Elena Avramescu, Alexandrina Toader 05.02.2021, 12:47

Protest legal al romilor. Aproximativ 100 de persoane de etnie romă au ieșit in fața Prefecturii din Craiova, nemulțumite că nu mai pot vinde în târgul de haine vechi din oraș. Oamenii cer să fie lăsați să muncească pentru că activitatea comercială este singura lor sursă de venit. Acesta este primul protest legal al romilor din Craiova.

Protest legal al romilor. Este primul de acest fel din Craiova

Târgul municipal a fost închis în urmă cu aproximativ trei luni în urma unei decizii a Guvernului pentru a limita transmiterea virusului SARS COV-2. Atunci, comercianților li s-a dat însă posibilitatea să vândă haine vechi în afara spațiului special amenajat. Așa că de atunci și-au scos marfa pe stradă, în fața târgului și au vândut pe trotuar, printre mașini. Duminica trecută, polițiștii au descins acolo și le-au interzis să mai desfășoare activități comerciale. Oamenii au ajuns în culmea disperarii pentru că banii obținuți din vânzarea hainelor reprezintă singura lor sursă de venit.

Suntem disperați, ce să facem, din ce să trăim dacă nu ne lasă să muncim. Ce făceam rău, vindeam și noi haine și scoteam bani de-o pâine. Acum ne ducem la furat? Cu ce ne creștem copiii, a spus un protestatar.

Oamenii sunt nemulțumiți că alte activități similare sunt acum permise de autorități.

Protest legal al rromilor
Protest legal al romilor

„Nu am făcut niciun abuz, dar am senzația că cineva ne-a uitat”

Piețele le-au deschis, Horeca au deschis, noi suntem închiși. Avem copii care trebuie să înceapă școala și nu știu de unde putem să le acoperim cheltuielile. Întotdeauna am înțeles să fim corecți, să ne integrăm, am stat liniștiți, nu am făcut niciun abuz, dar am senzația că cineva ne-a uitat. Nu știm de ce suntem mărginiți. Nu ne dăm seama, a spus un alt protestatar.

Liderii lor spun că vor redeschiderea târgului cu respectarea măsurilor împotriva Covid-19.

Considerăm că suntem discriminați pentru că ne-au închis târgul de aproape trei luni de zile, în condițiile în care noi ne desfășurăm activitatea în aer liber. Ceilalți care desfășoară activitatea în spații închise, sunt lăsați, cum sunt mall-urile. Suntem oameni bătrâni care nu avem serviciu, trăim din această activitate, fără această activitate nu putem trăi. Cerem redeschiderea târgului și vom respecta toate regulile impuse, a declarat Marcel Brebenel, inițiatorul protestului.

Oamenii spun că vor continua protestele dacă târgul nu va fi deschis.

Noi nu amenițăm pe nimeni, dar dacă nu ni se rezolvă problema o să venim din ce în ce mai mulți. Noi am făcut acum un protest foarte mic, dar dacă nu se rezolvă cu domn prefect cu Guvernul noi o să venim din ce în ce mai mulți și venim cu cățel cu purcel, cu mic cu mare, mai spus un protestatar.

Protestul a durat aproximativ o oră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...