Cozonacul pufos al lui Arsenie Boca, rețetă pentru Crăciun. Ai nevoie doar de câteva ingrediente

Cătălina Burghelea 20.12.2021, 13:13
Cozonacul pufos al lui Arsenie Boca, rețetă pentru Crăciun. Ai nevoie doar de câteva ingrediente

Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători a românilor. În comerț găsim tot felul de variante, de la cele cu fistic, stafide, gem de trandafiri, până la creme delicioase sau smântână. Dacă vrei, totuși, să încerci o rețetă tradițională, o poți încerca pe cea a măicuțelor care preparau cozonac pentru celebrul părinte Arsenie Boca. Este vorba despre o rețetă veche, ce datează din 1865, dar foarte simplă și delicioasă.

Cozonacul lui Arsenie Boca pentru masa de Crăciun

De Crăciun, cel mai așteptat preparat este cozonacul, un desert extrem de savuros, apreciat de toată lumea. În ciuda gustului perfect, aluatul nu iese întotdeauna cum trebuie sau exteriorul său se arde prea tare, motiv pentru care multe gospodine abandonează rețeta. Și cum româncele sunt considerate etalon culinar în întreaga lume, o veche rețetă de cozonac promite să facă furori. Datează din anul 1865 și este cea pe care măicuțele i-o pregăteau marelui preot Arsenie Boca, considerat de foarte mulți un sfânt.

Rețetă din 1865, cu ingrediente puține

Pentru cozonacul lui Arsenie Boca ai nevoie de ingrediente puține. Îți trebuie 100 de grame de unt cald, un litru de lapte, patru ouă, un cubuleţ de drojdie și un praf de sare. Datorită simplității rețetei, chiar și gospodinele novice o pot prepara.

Reţeta de cozonac ce datează din 1865 sună cam așa: „Ia 100 dramuri de unt căldicel, o ocă de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane. Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mâni, apoi lași de se dospește. Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald”, potrivit Realitatea.

Arsenie Boca a prevestit necazuri mari pentru Romania

Mare atenție la cozonacii din magazine

În cazul în care timpul nu-ți permite să prepari câteva tăvi de cozonac, trebuie să fii cu mare băgare de seamă atunci când îl cumperi din magazin. Este adevărat că ambalajul îți poate fura ochii, dar citește mereu eticheta. ANPC a precizat că toată lumea ar trebui să citească atent eticheta atunci când cumpără un astfel de produs, mai ales dacă este congelat.

„Avem un cozonac cu nucă. În acest caz trebuie să se regăsească în ingrediente procentajul de nucă, valorile nutriționale, precum și condițiile de păstrare. Fiind vorba de un cozonac congelat, are un termen mai lung, nu și după decongelare.”, a explicat Luminița Paris, comisar ANPC, la Pro TV.

Optează pentru preparate făcute în casă, super delicioase

Deși cei proaspeți pot fi mai scumpi, gustul lor nu poate fi comparat cu cel al cozonacilor din comerț. Cofetăriile și patiseriile abundă în astfel de produse, fiind o variantă mult mai indicată pentru familia ta. Bucătarii pricepuți le îndeamnă pe gospodine să încerce singure să facă un cozonac acasă, așa vor fi sigure că este de cea mai bună calitate. O variantă este cea de mai sus, adică rețeta de cozonac pufos pe care o adora părintele Arsenie Boca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...