Cozi kilometrice în benzinarii. Oamenii stau și câte 13 ore la coadă. Unde se întamplă asta

Luiza Moldovan 13.05.2020, 12:40
Cozi kilometrice în benzinarii. Oamenii stau și câte 13 ore la coadă. Unde se întamplă asta

Venezuela e țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar, cu toate astea, oamenii stau la cozi ore întregi ca să-și cumpere combustibil. Deși prețul barilului de petrol a atins un minim istoric, benzina și motorina se găsesc foarte, foarte greu și, atunci când se găsesc, sunt în cantități foarte mici.

Așteaptă ore întregi fără să știe dacă mai apucă ceva

Uneori, în ciuda faptului că stau la cozi atât de lungi, oamenii sunt anunțați că rezervele s-au terminat. Criza combustibililor în Venezuela este cauzată de corupție, proasta gestionare din ultimii ani, sancțiunile SUA. Peste toate acestea, a venit și pandemia de coronavirus.

Rafael Barritos Amas este un medic în vârstă de 71 de ani. Stă la cozi de ore întregi și uneori nu știe dacă mai apucă să cumpere benzină sau nu. Încă mai lucrează, așa că, obosit după așteptare, Amas se duce la spital să opereze.

„Sunt aici de 4 ore si voi sta cel putin până mâine la pranz. Uneori, stai o zi întreagă la coadă și descoperi că nu mai este combustibil. Lunea trecută m-am așezat la coadă la ora 3 dimineața si, la 3 după-amiaza, 12 ore mai târziu, mi-au spus că nu mai este combustibil. Astăzi am stat 13 ore și jumătate la coadă să cumpăr benzină și apoi am venit direct la spital să operez. Nu este normal așa ceva”, a spus Barrios Armas.

Cozi interminabile la combustibil, în țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume  foto: captură BBC
Cozi interminabile la combustibil, în țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume foto: captură BBC

Oamenii răscolesc prin gunoaie după mâncare

Venezuela se confruntă cu această criză de mai mulți ani. Este una dintre cele mai sărace țări din lume. Oamenii suferă de foame, iar rata criminalității a depășit cotele alarmante. Venezuelenii au ajuns să răscolească prin gunoaie după mâncare.

Sonia Pantes este învățătoare în Venezuela. Spune că, în ultimele două săptămâni, a câștigat doar 1,5 dolari, motiv pentru care nu mai are bani de mâncare.

„Cu ce câștigam înainte, puteam cumpăra această casă cu ipotecă. Acum nu mai pot să cumpăr nici clanța de la ușă. În ultimele 2 săptămâni am câștigat 380.000 de bolivars. Asta înseamnă cam 1 dolar și jumătate. Înainte de carantină puteam să merg la magazinele ieftine și cumpăram mai ieftin. Acum suntem obligați să mergem la magazinele din apropiere, iar prețurile sunt de 2-3 ori mai mari. Ușor, ușor mor deoarece nu mă pot alimenta bine. Uneori, renunț să mai mănânc pentru ca fiica mea să poată să facă acest lucru. Câteodată mâncăm o dată pe zi, altădată de două ori. Fiica mea îmi spune ca încălțămintea nu îi mai vine, dar nu am cum să îi cumpăr un număr mai mare”, a explicat Pantes.

În relația cu autoritățile, oamenii se tem că sunt mințiți

În privința pandemiei de Covid, Venezuela a anunțat cifre mici. Oamenii se tem, însă, că acestea nu sunt reale și că autoitățile le ascund adevărul.

Oficial, Venezuela a anuntat ca doar 423 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19, iar 10 dintre acestea au murit. Totusi, exista temeri mari ca cifrele reale ar fi de cateva ori mai mari.

Urmăriți Impact.ro și pe