Cozi imense la intrarea în România din Republica Moldova. Mașinile așteaptă și câteva ore să intre în țară

Elena Avramescu 13.01.2022, 10:03
Cozi imense la intrarea în România din Republica Moldova. Mașinile așteaptă și câteva ore să intre în țară

De mult prea multe ore, Vama Albița este complet blocată, iar martorii spun că de mai bine de 4 ore rândul nu s-a mișcat nici măcar cu un metru, astfel că oamenii sunt extrem de nervoși. În cazul în care politicienii ar fi nevoiți să stea la cozile infernale din vămi poate s-ar produce o schimbare, însă nu este cazul.

Cozi imense la intrarea în România din Republica Moldova

În scurt timp, Sectorul Poliţiei de Frontieră Stânca urmează să achiziționeze o aeronavă fără pilot pentru a putea supraveghea graniţa cu Republica Moldova. Această dronă, care va putea fi ridicată la aproximativ 2.500 de metri altitudine, urmează să fie asigurată cu ajutorul proiectului european „STÂNCA COSTEŞTI – Capacity building for border police cooperation in the area of Stânca Costeşti”,  ce este finanţat de către Comisia Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Moldova 2014-2020.

Contractul de finanţare fost semnat la data de 18 martie 2021, iar valoarea totală estimată a achiziţiei este de 616,6 mii lei. În plus, licitaţia a fost lansată la data de 5 ianuarie, iar procedura de achiziţie, derulată prin intermediul ITPF Iaşi, urmează să se încheie pe 25 ianuarie.

„În contextul în care odată cu trecerea timpului fenomenul infracţional se dezvoltă, utilizând aparaturi/tehnici moderne (drone, ambarcaţii dotate cu motoare puternice etc.), tehnica de supraveghere existentă în prezent trebuie completată cu noi sisteme de supraveghere care să poată îndeplini, în condiţii de siguranţă şi cu maximă eficienţă, misiunile specifice”, găsim notat în caietul de sarcini.

Reguli de intrare in Romania pentru persoanele din Republica Moldova
Vama Romania

Măsurile cu privire la regimul de intrare, ședere și tranzit pe teritoriul României pentru cetățenii din Republica Moldova

Începând cu data de 8 ianuarie 2022, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României, astfel că se mențin condițiile de intrare în România stabilite prin actele normative adoptate anterior, ceea ce înseamă că toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra pe teritoriul național, indiferent de scopul călătoriei, însă pot fi plasați în carantină dacă nu se încadrează în excepțiile prevăzute de legislație.

În plus, a fost adoptată o nouă hotărâre prin care au fost efectuate modificări în legislația privind regimul carantinei pentru persoanele care sosesc în România, valabile începând cu 9 ianuarie 2022. Chiar dacă Republica Moldova este încadrată în zona verde, condițiile de intrare în România pentru persoanele care vin din state terțe nu se schimbă.

În acest sens, nu intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.

În schimb, intră în carantină pentru 5 zile la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat persoanele nevaccinate ori cele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național, precum și persoanele vaccinate ori persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, dacă nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.

În plus, intră în carantină, pentru 10 zile, persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară șinu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.

CNSU a actualizat lista țărilor din zona roșie. Cine va sta în carantină

În urmă cu câteva zile a fost actualizată lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență și din care dacă vii în România intri în carantină. În acest sens, românii care se întorc în țară din țări precum Marea Britanie, Grecia, Spania, Belgia, Franţa, SUA, Australia, Italia, Olanda, Suedia, sau Maldive vor intra în carantină dacă nu sunt vaccinați sau dacă nu au trecut prin boală.

„Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat. Dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este 10 zile. Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU.

Vineri, 7 ianuarie, șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, vineri, la finalul unei ședințe CNSU, că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...