Costul războiului lui Putin. 200.000 de persoane din Moscova riscă să piardă locurile de muncă

Beatrice Dumitru 18.04.2022, 19:44
Costul războiului lui Putin. 200.000 de persoane din Moscova riscă să piardă locurile de muncă

Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, dar decizia sa a fost asupru pedepsită de Occident care a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei. Mai mult, cele mai mari companii din lume s-au retras sau și-au suspendat activitățile din Rusia. Din acest motiv, primarul Moscovei a avertizat că sute de mii de oameni vor rămâne șomeri.

Sute de mii de oameni fără loc de muncă

Sute de companii, în principal occidentale, au anunțat suspendarea activităților lor sau plecarea din Rusia după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie. Printre acestea se află mari producători auto ca Mercedes-Benz, BMW sau Volvo, giganți tech precum Microsoft și Apple, dar și Coca-Cola, Pepsi sau Starbucks.

În acest context, aproximativ 200.000 de angajați ai companiilor străine din Moscova și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza sancțiunilor impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucraina, a declarat luni primarul orașului.

Costul războiului lui Putin. 200.000 de persoane din Moscova riscă să piardă locurile de muncă
Sute de companii s-au retras din Rusia.

Conform estimărilor noastre, aproximativ 200.000 de oameni riscă să-și piardă locurile de muncă”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, într-o postare pe blog.

Program pentru șomeri

Primarul a mai precizat că autoritățile au aprobat săptămâna trecută un program de 41 de milioane de dolari pentru a sprijini ocuparea forței de muncă în capitala Rusiei. Sobianin a spus că noul program aprobat ar trebui să sprijine peste 58.000 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă. Aproximativ 12.500 dintre ei vor fi recalificați, a adăugat el, notează The Moscow Times.

În primul rând, programul se adresează angajaților companiilor străine care și-au suspendat temporar operațiunile sau au decis să părăsească Rusia”, a spus Sobianin.

Economiștii cred că cel mai mare impact economic al ancțiunilor occidentale urmează să vină și se așteaptă ca Rusia să se cufunde într-o recesiune profundă. Moscova se confruntă cu o inflație în creștere și o fuga de capital și ar putrea intra în incapacitate de plată, după ce a încercat să îşi plătească obligaţiunile în dolari în ruble.

Inflația, la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Deși inflația din Rusia a accelerat până la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002, Banca Centrală „nu va încerca să o scadă în niciun fel, pentru că acest lucru ar împiedica adaptarea afacerilor”, a spus Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, potrivit Reuters.

Creșterea actuală a inflației este cauzată de oferta scăzută, nu de cererea ridicată, iar Banca Centrală își propune să o aducă la ținta de 4% în 2024, pe măsură ce economia se adaptează la sancțiunile occidentale, a mai precizat aceasta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...