SUA, o nouă măsură împotriva Rusiei. Moscova ar putea intra în incapacitate de plată

Beatrice Dumitru 05.04.2022, 10:52
SUA, o nouă măsură împotriva Rusiei. Moscova ar putea intra în incapacitate de plată

Statele Unite și Europa plănuiesc noi sancțiuni săptămâna aceasta pentru a pedepsi Moscova din cauza crimelor comise de armata sa în Ucraina. Rusia numește războiul din țara vecină o „operațiune militară specială”, în timp ce Occidentul spune că invazia a fost ilegală și nejustificată. Pentru a pune și mai multă presiune pe Vladimir Putin, SUA a luat o decizie care ar putea băga Rusia în incapacitate de plată.

Măsură împotriva Rusiei

În baza sancțiunilor impuse după ce Moscova a invadat Ucraina, pe 24 februarie, rezervele valutare deținute de Banca Centrală rusă la instituțiile financiare din SUA au fost înghețate. Dar Departamentul de Trezorerie a permis guvernului rus să folosească aceste fonduri pentru a efectua plăți cu cupoane pentru datoria suverană în dolari, de la caz la caz.

Dar, într-o mișcare menită să crească presiunea asupra Moscovei, Statele Unite au oprit guvernul rus de la plata sumei de peste 600 de milioane de dolari din rezervele deținute la băncile americane către deținătorii de obligațiuni suverane ruse, informează Reuters.

SUA, o nouă măsură împotriva Rusiei. Țara ar putea intra în incapacitate de plată
Rusia are obligațiuni de 40 de miliarde de dolari

 

Rusia ar putea intra în capacitate de plată

Pe măsură ce mai multe plăți au ajuns la data scadentă, inclusiv o plată de 552,4 milioane de dolari a principalului unei obligațiuni, guvernul SUA a decis să întrerupă accesul Moscovei la fondurile înghețate, potrivit unui purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.

Mișcarea a fost menită să forțeze Moscova să ia decizia dificilă dacă va folosi dolari la care are acces pentru plățile datoriei sale sau în alte scopuri, inclusiv pentru sprijinirea efortului său de război, a spus purtătorul de cuvânt. Altfel, Rusia se va confruntă cu o incapacitate de plată istorică, dacă alege să nu facă acest lucru.

Rusia trebuie să aleagă între epuizarea rezervelor valoroase rămase în dolari sau a folosi veniturile pe care le are și intrarea în incapacitate de plată” a spus purtătorul de cuvânt.

JPMorgan Chase care a procesat până acum plăți în calitate de bancă corespondentă, a fost oprită de Trezorerie, a declarat o sursă familiarizată cu problema. Banca corespondentă procesează plățile cupoanelor din Rusia, trimițându-le agentului de plăți pentru a le distribui deținătorilor de obligațiuni din străinătate. Țara plătitoare are o perioadă de grație de 30 de zile pentru a efectua plata, a spus sursa.

Rusia are obligațiuni în valoare de 40 de miliarde de dolari

Rusia are în circulație un total de 15 obligațiuni internaționale, cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, iar până acum a reușit să evite intrarea în incapacitate de plată a datoriei internaționale, în ciuda sancțiunilor fără precedent. Dar sarcina devine din ce în ce mai grea.

Rusiei i s-a permis o plată a unui cupon în valoare de 447 de milioane de dolari pentru o obligațiune suverană în dolari din 2030, scadentă joia trecută, cel puțin a cincea astfel de plată de la începutul războiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...