Cosmin Olăroiu, ofertă neașteptată în plină pandemie. Ce mare echipă vrea să-l scoată din China

Marian Cărăvan 09.05.2020, 11:22
Cosmin Olăroiu, ofertă neașteptată în plină pandemie. Ce mare echipă vrea să-l scoată din China

Antrenorul român Cosmin Olăroiu s-a trezit cu o ofertă ce pare de nerefuzat, în contextul incertitudinilor legate de pandemia de coronavirus.

Cosmin Olăroiu, ofertă neașteptată în plină pandemie. Ce mare echipă vrea să-l scoată din China

Cosmin Olăroiu antrenează de doi ani în China, la Jiangsu Suning, unde a preluat postul de la Fabio Capello, după o experiență de peste un deceniu în zona arabă, la echipe precum Al Hilal, Al Ain, Al-Ahli, fiind pentru o perioadă și antrenorul naționalei de fotbal a Arabiei Saudite. Deși câștigă foarte bine în China, 7 milioane de euro anual, Olăroiu ar putea fi convins să revină la arabi. Al Wahda, echipă pe care a antrenat-o în trecut Laurențiu Reghecampf, este interesată de serviciile antrenorului român. Nu neapărat cu bani l-ar convinge șeicii să semneze, ci speculând incertitudinile legate de criza sanitară. Conform Sport.ro, arabii i-ar fi promis lui Olăroiu un buget consistent de transferuri pentru reconstrucția echipei, ceea ce l-ar putea face să accepte oferta. Mai ales că în China sunt așteptate reduceri salariale.

Cosmin Olăroiu, 50 de ani, nu ar fi așadar la prima experiență la arabi. Și-a trecut în palmaresul de antrenor patru titluri de campion în Emiratele Arabe, câte două cu Al Ain și Al Ahli. Antrenată acum de spaniolul Manuel Jimenez, formația Al Wahda s-ar putea adăuga CV-ului antrenorului român care se pare că e destul de apreciat, din moment ce este curtat insistent. La Al Wahda a antrenat și Laurențiu Reghecampf, fostul stelist ajungând între timp la Al-Wasl. Cosmin Olăroiu, care mai are doi ani de contract cu Jiangsu Suning, așteaptă și el reluarea campionatului chinez, după cum spun autoritățile la finalul lunii iunie sau, cel tîrziu, în prima săptămână din iulie.

Steaua București, cu Olăroiu pe banca tehnică, a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA, în 2006

Cosmin Olăroiu, cea mai mare performanță pentru echipele de club din România după 1989

Deși nu a jucat niciodată pentru Steaua, Cosmin Olăroiu a realizat cele mai mari performanțe ca antrenor în România chiar la roș-albaștri. S-a afirmat în fotbalul mare ca jucător la Național București și Universitatea Craiova, în anii 90, iar în ultima parte a carierei a evoluat în Coreea de Sud și Japonia. Cariera de antrenor și-a început-o în 2001, la FC Național, unde a revenit în 2003 după ce a trecut câteva luni prin Ghencea. A ajuns la Politehnica Timișoara și a avut un returul sezonului 2004-2005, după care Gigi Becali l-a convins să revină la Steaua, echipă alături de care a cucerit primul titlu național ca antrenor, precum și Supercupa României, în 2006.

Anul 2006 a însemnat și cea mai mare performanță de după 1989 realizată de o echipă de club din România. După ce a eliminat-o pe rivala Rapid, Steaua București, cu Cosmin Olăroiu pe banca tehnică, a ajuns atunci până în semifinalele Cupei UEFA, fiind eliminată dramatic de Middlesbrough, după ce roș-albaștrii câștigaseră în Ghencea cu 1-0, iar în meciul retur conduceau la un moment dat cu 2-0. Englezii s-au impus însă cu 4-2 și s-au calificat în fnala de la Eindhoven. Semifinala de Cupa UEFA a rămas cea mai mare realizare a unei echipe românești de club după 1989 și l-a avut printre artizani pe Cosmin Olăroiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI