EXCLUSIV

Ce face Corina Chiriac în toate țările în care călătorește. „Le ador. Merg și le vizitez” EXCLUSIV

Ana Maria Păsat 25.02.2023, 20:58

În septembrie 2021, Corina Chiriac a donat Muzeului Național de Istorie din București  nu mai puțin de 300 de obiecte cu valoare istorică, ce au aparținut familiei sale, precum și o valiză plină cu acte aruncate, găsită în stradă, ale unui fost militar. Prin intermediul impact.ro, artista îi sfătuiește pe toți românii să nu arunce documentele familiei lor, care pot fi importante unui muzeu pentru că reprezintă istoria unei familii, ale unui oraș, ale unei țări. De asemenea, doamna muzicii românești ne-a mărturisit că înainte de a călători, se interesează de toate muzeele existente în acel oraș.

Corina Chirac a donat în urmă cu aproxinativ doi ani, în jur de 300 de obiecte Muzeului Național de Istorie din București, reprezentând documente ale familiei sale, vechi și de o sută de ani, dar și rochii, medalii, afișe, aparate muzicale, portrete de familie și trofee obținute de-a lungul carierei artistice, printre care și Trofeul Cerbul de Bronz, ediția 1971. După ce anul trecut expoziția a fost găzduită în trei orașe din țară, Piatra Neamț, Vaslui și Tîrgoviște, anul acesta donația va fi găzduită la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 8 Martie.

Artista ne-a mărturisit că personal i-a contactat pe reprezentanții MNIR din București , atunci când s-a decis să renunțe la aceste obiecte de valoare, care au fost transportate de acasă la muzeu, în mai multe etape, majoritatea în lăzi metalice. Personal, aceasta îi sfătuiește pe toți românii să facă același lucru și să nu arunce la gunoi istoria familiei lor.

„Faptul că donația mea este în turneu prin țară, nu este unic. Muzeele din România sau din lume,  au obiceiul să plece în turneu cu anumite expoziții, în funcție de interesul pe care o anume expoziție îl poate avea la vizitatori.
De exemplu, la puțină vreme după ce eu am semnat actele de donație cu Muzeului Național de Istorie din București, urmașii marelui istoric și scriitor Nicolae Iorga au hotărât că donează aceluiași muzeu din București tot ce a aparținut marelui scriitor și istoric. Astfel au intrat în proprietatea MNIR carțile sale, mobilă, ochelarii lui, toată biblioteca, toate documentele istorice legate de politica României și manuscrise a tot ce a scris. Ei au făcut o expoziție, cu caracter temporar (2-3 luni), după care au început să trimită această expoziție prin diferite orașe, prin schimburi culturale. E cea mai mare donație primită vreodată.

Când eu am luat legătura cu cei de la Muzeul din București, am vizitat  o expoziție splendid realizată despre România în cel de-al doilea Război mondial, cu scrisorile soldaților către familie, gamelele din care mâncau, furculțele făcute din metal de bombe, uniforme militare, partituri muzicale cu cântecele din război, aparate de radio locație cu baterii. Îți arăta cum trăiau tinerii soldați în tranșee. Acea expoziție
fusese creată din sute de donații venite de la familiile care au pierdut tineri în Marele Război. La rândul ei, și această expoziție a fost trimisă în schimb cultural în alte orașe.

În cazul meu, fiind vorba despre expoziția unui artist în viață, sunt invitată la vernisaj și îmi face mare plăcere să particip. Cu ocazia fiecărui vernisaj, prezint și cărțile lansate în ultimii doi ani la Editura Școala Ardeleană , Minuni Trăite și Două Piese de Teatru. Donația mea e compusă din documente păstrate de o familie de români vreme de o sută de ani. Aceasta e valoarea principală a expoziției, acte și documente care atestă cum trăia o familie, ce documente a păstrat, de la acte de naștere, cum arătau cărțile de muncă în comunism, inclusiv pașapoarte vechi de la 1915. De exemplu, documentele de proprietate ale unei case a bunicii din timpul primului Război Mondial. Documente  sunt importante pentru un muzeu pentru că au timbre de la 1915, au ștampila vremii, sunt scrise de mână și iscălite .
La sugestia curatorilor muzeului, am donat și câteva rochii de scenă iar doamnele și domnișoarele care au fost în vizită la muzeele din țară au fost înteresate să vadă și rochiile.

„Erau primele mele plecări, aveam 20 de ani”

Potrivit mărturisirilor sale, printre cele mai interesante documente pe care le-a donat, se află  și primele sale bilete de avion:

„Un document care a interesat mult, a fost o asigurare a casei bunicii mele, făcută după în 1922 la bancă, așa cum se face și astăzi. La fel de interesantă a fost printre altele, și diploma de absolvire a Facultății de Drept a tatălui meu care era din anii 1935. Am donat, printre altele, și primele mele bilete de avion din anii 70, când am început să călătoresc, trimisă fiind ca tînăr solist vocal de către Ministerul Culturiisă cânt în străinătate, în Bulgaria, RDG, Rusia, prin țările vecine comuniste. Erau primele mele plecări, aveam 20 de ani.

La vîrsta aceea era  genial că m-au trimis cu avionul, am cântat, am primit  bani și o diplomă și am venit acasă. Era o treabă serioasă, era un eveniment important. Plus că dacă veneai acasă  și  cu laude, îți creșteau valoarea de solist. Am păstrat vreo zece asemenea bilete de avion din anii1970 și când le-am arătat oamenilor de la muzeu, care sunt tineri, ei nu avuseseră ocazia să vadă astfel de bilete de hîrtie care arată ca niște carnete de cecuri. Biletele erau scrise de mână,  au dată, destinație și numărul de bagaje de cală!”

„Eu n-am făcut nicio negociere, a fost un dar”

Corina Chiriac a donat toate aceste obiecte fără a avea vreo pretenție financiară sau vreo urmă de regret. Din contră…

„În ziua în care a avut loc semnarea documentelor, am fost prima la muzeu, nu mai aveam răbdare să stau acasă. La vernisaj au fost peste o sută de oameni, a fost un eveniment mare, s-a scris mult și frumos în presă, în toamnă se fac doi ani de atunci. Eu nu am cerut Muzeului niciun leu. A fost o donație. Spun asta fiindcă unele muzee dacă sunt interesate,  cumpără de la cetățeni , obiectele care sunt aduse.  Ce valoare are de exemplu pașaportul meu de cetățean român stabilit în străinătate, care nu mai e valabil din 1993, și care astăzi e déjà un oboect istoric pentru că forma pașapoartelor s-a schimbat ?! Sau permisul meu American de conducere internațional, cu care am venit în România ?! Sau cărțile de muncă ale părinților mei?! N-am nici cea mai vagă idee cât valorează trofeul meu Cerbul de bronz din 1971 ?!. Dar ele astăzi, valorează istoric”

Ce a recuperat de la coșul cu gunoi

Artista ne-a mărturisit și că, în urmă cu câțiva ani, a recupera de la lada cu gunoi o valiză plină cu acte, ce aparțineau unui militar român, pe care de asemenea le-a donat.

„La noi pe stradă există un obicei, cine nu mai are nevoie de vreun obiect, îl pune pe trotuar, lângă un gard de fier al unui părculeț. Dacă nu îl ridică nimeni de acolo, îl iau gunoierii. Acum câțiva ani, am văzut  o valijoară de carton jerpelită plină de documente și fotografii de familie ce aparținuseră unui vecin decedat. Probabil s-a vândut apartamentul și noii proprietari au aruncat toate hârțoagele vechi, cu tot cu valiza de carton.  Eu personal am strâns pozele și documentele și le-am dat muzeului”.

„Nu vă aruncați istoria familiei”

Corina Chiriac are și un mesaj pentru orice român, de a păstra documentele vechi ale familiei lui. Artista ne-a mărturisit și că prima artistă în viață care a făcut o astfel de donație este Margareta Pâslaru:

„Vreau să lansez acest mesaj, ca oricine are în familie astfel de documente vechi, să nu le arunce, să meargă la un muzeu și să afle dacă sunt interesați. Nu vă aruncați istoria familiei. Un popor fără istorie nu există. Margareta Pâslaru a fost una dintre primele artiste, care a donat acum câțiva ani Muzeului Național de Istorie București diplome, premii, rochii de scenă, fotografii și afișe. Apoi, fostul soț al Andei Călugăreanu, auzind de donația mea, a oferit muzeului avea niște acte, fotografii, și diplome de-ale Andei. Ar fi extraordinar daca  mai mulți artiști ar dona din amintirile lor și dacă s-ar face un muzeu al artiștilor !”

„În orice oraș sau țară pe unde am fost, am întrebat ce muzee au de vizitat”

Altfel, artista nu ne-a ascuns faptul că e mare pasionată de muzee.

„ În orice oraș sau țară pe unde am fost, am întrebat ce muzee au de vizitat. Ador muzeele. Doresc să fac câteva recomandări celor care călătoresc. Muzeul de Arheologie din Constanța, în Piața Ovidiu. Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa din București. Muzeul din incinta Mănăstirii Loreta din Praga.Muzeul trăsurilor din Lisabona, Portugalia. Bijuteriile Coroanei din Turnul Londrei, în Anglia. Pergamon Muzeum din Berlin, Germania. Paul Getty Muzeum din Los Angeles.
M-aș duce mâine la Washington în America să revăd la Muzeul Național al Aerului Și Spațiului. Acolo se află primele navete spațiale și rachete care au plecat în Cosmos ! Acolo se află real, vehicule care au realizat cel mai frumos vis al Omenirii, acela de a zbura ! Îți vine să le pipăi, să le mângâi !  A vizita un muzeu sau o casă memorială te scoate din problemele zilnice și îți dă o altă perspectivă nouă asupra existenței noastre”.

Urmăriți Impact.ro și pe