Coreea de Nord trage proiectile către mare în largul coastei de est

Elena Avramescu 04.05.2022, 06:59
Coreea de Nord trage proiectile către mare în largul coastei de est

Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat spre mare, în largul coastei sale de est, a declarat miercuri armata sud-coreeană, la aproximativ o săptămână după ce Nordul a promis că își va dezvolta forțele nucleare „la cea mai rapidă viteză posibilă”. Lansarea, care marchează cel de-al 14-lea test major de arme din Nord în acest an, are loc cu câteva zile înainte ca noul ales președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, să preia mandatul pe 10 mai.

Proiectil neidentificat tras de Coreea de Nord

Detaliile proiectilului, inclusiv raza de zbor și altitudinea acestuia, nu au fost disponibile imediat. Garda de Coastă din Japonia a spus că ar putea fi o rachetă balistică.

Săptămâna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să accelereze dezvoltarea arsenalului nuclear al țării sale, în timp ce supraveghează o paradă militară uriașă, iardiscuțiile de denuclearizare cu Statele Unite rămân blocate.

Statele Unite ar dori ca Consiliul de Securitate al ONU să voteze în luna mai pentru a sancționa în continuare Coreea de Nord pentru lansările sale reînnoite de rachete balistice, a declarat marți ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Statele Unite au transmis luna trecută un proiect inițial de rezoluție către consiliul format din 15 membri, care propunea interzicerea tutunului și reducerea la jumătate a exporturilor de petrol către Coreea de Nord și includerea pe lista neagră a grupului de hacking Lazarus.

Rachete către coasta de est date de Coreea de Nord
Rachete Coreea de Nord

Cu toate acestea, Rusia și China și-au exprimat deja opoziția față de consolidarea sancțiunilor ca răspuns la lansarea în martie de către Phenian a unei rachete balistice intercontinentale – prima ei din 2017. O rezoluție a Consiliului de Securitate are nevoie de nouă voturi „da” pentru a fi adoptată, fără un veto al Rusiei, Chinei, Franța, Marea Britanie sau Statele Unite.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Este planul nostru să mergem mai departe cu acea rezoluție în cursul acestei luni. Suntem foarte îngrijorați de situație. Sperăm că putem menține consiliul unificat în condamnarea acelor acțiuni ale RPDC (Coreea de Nord)”, a spus ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield reporterilor, când a fost întrebată dacă o va supune la vot. Statele Unite ale Americii sunt președinte al Consiliului de Securitate pentru luna mai.

Coreea de Nord a fost supusă sancțiunilor ONU din 2006, pe care Consiliul de Securitate al ONU le-a intensificat în mod constant de-a lungul anilor în încercarea de a întrerupe finanțarea programelor de arme nucleare și rachete balistice ale Phenianului.

Dar statul asiatic a lucrat cu succes pentru a se sustrage unor sancțiuni ale ONU, potrivit observatorilor independenți ai sancțiunilor ONU, care au raportat în februarie că atacurile cibernetice nord-coreene asupra schimburilor de criptomonede aduceau Phenianului sute de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...