Coreea de Nord a ajuns la 2.95 milioane de cazuri Covid, pe care a numit-o „febră”, și spune că situația este sub control

Elena Avramescu 24.05.2022, 12:52
Coreea de Nord a ajuns la 2.95 milioane de cazuri Covid, pe care a numit-o „febră”, și spune că situația este sub control

Coreea de Nord a declarat marți că nu au existat noi decese în rândul pacienților cu febră din țară, pentru prima dată de când a semnalat un focar de COVID-19 în urmă cu aproape două săptămâni, adăugând că înregistrează o tendință de scădere „stabilă” a cazurilor legate de pandemie.

Coreea de Nord spune că ține sub control „febra”, în pofida cazurilor de aproape 3 milioane

Valul COVID-19, pe care Coreea de Nord l-a declarat pentru prima dată pe 12 mai, a alimentat îngrijorările legate de lipsa vaccinurilor, infrastructura medicală inadecvată și o potențială criză alimentară în țara de 25 de milioane. Dar Nordul a spus că raportează „reușite” în stoparea răspândirii virusului și că nu a fost raportat niciun nou deces cauzat de febră până luni seara, în ciuda adăugării a 134.510 de pacienți noi.

A marcat a treia zi consecutiv, cifra zilnică a rămas sub 200.000 și prima dată când Nordul nu a raportat niciun deces nou de la anunțarea numărului de pacienți zilnici cu febră, potrivit agenției oficiale de știri KCNA.

Aparent lipsită de provizii de testare, Coreea de Nord nu a confirmat numărul total de persoane testate pozitiv pentru coronavirus, în schimb, raportând numărul cu simptome de febră. Numărul total de astfel de cazuri, înregistrate de la sfârșitul lunii aprilie, a crescut la 2,95 milioane, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 68, potrivit KCNA.

„În câteva zile după activarea sistemului maxim de prevenire a epidemiei de urgență, ratele de morbiditate și mortalitate la nivel național au scăzut drastic, iar numărul de persoane recuperate a crescut, ceea ce a condus la stoparea și controlul eficient al răspândirii bolii pandemice și menținerea clară a situație stabilă”, a spus KCNA.

Coreea de Nord spune ca tine sub control febra
Covid Coreea de Nord

Mulți analiști, însă, se îndoiesc de credibilitatea cifrelor, spunând că acestea demonstrează doar cât de greu este să evaluezi amploarea reală a valului de COVID-19 în țara izolată.

„Printr-un amestec de teste inadecvate, descurajări la nivelurile administrative inferioare pentru a raporta focare grave, cazuri, decese și orice motivație politică ar putea avea eșaloanele superioare, avem statistici care sunt în esență aiurea”, Christopher Green, specialist în Coreea la Universitatea Leiden în Olanda, a scris pe Twitter.

Coreea de Nord a declarat că autoritățile distribuiau alimente și medicamente în toată țara, cu medici militari desfășurați pentru a ajuta la distribuirea de droguri și pentru a efectua examene de sănătate.

KCNA a mai spus că Coreea de Nord extinde producția de medicamente esențiale, deși nu a elaborat exact ce tipuri sunt produse.

Coreea de Sud și Statele Unite și-au propus să ajute Coreea de Nord să lupte împotriva pandemiei, inclusiv cu vaccinuri, dar Phenianul nu a răspuns ofertei.

„Din punct de vedere statistic, anunțul zilnic este greu comparabil cu standardele internaționale și pare mai orientat către publicul intern”, a spus Moon Jin-soo, profesor asociat la Colegiul de Medicină al Universității Naționale din Seul, referindu-se la rata de mortalitate raportată în Nord de 0,002% .

Rata mortalității din Coreea de Sud din cauza COVID-19 a fost de 0,13% marți.

Agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat anterior parlamentarilor că cifra zilnică anunțată de Coreea de Nord pare să includă pacienți non-COVID-19, deoarece o serie de boli transmise prin apă erau deja răspândite în țară înainte de a anunța focarul de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...