Pandemia de coronavirus a afectat întreaga omenire. Cu toții am fost obligați să ne schimbăm modul de viață, să ne adaptăm la noile condiții, pentru a putea avea o viață cât de cât normală. Vaccinul anti-coronavirus a fost inventat și chiar a început să fie administrat, însă viața așa cum o știam cu toții va reveni după mult timp! O spune antropologul Alexandru Dincovici.
Specialistul este de părere că pandemia de coronavirus îi afectează cel mai mult pe copii. Aceștia vor resimți această izolare mult timp de-acum încolo, mai ales cei care sunt prinși în sistemul educațional și au fost nevoiți să învețe online. Chiar dacă pare simplu, antropologul Alexandru Dincovici spune că școala online va afecta cel puțin două generații de copii!
”La noi, şi nu doar în România, ci în întreaga societate occidentală, învăţatul este văzut ca o activitate pe care poţi s-o faci doar cu mintea. Teoretic, se crede că dacă stai în faţa unui calculator şi-ţi arată cineva nişte lucruri, poţi să înveţi să le faci. Cred că problema cea mai mare apărută în perioada aceasta este la copiii din clasele mici, unde nu există deprinse abilităţile elementare de care au nevoie pentru a continua procesul de învăţare, acolo unde se învaţă totul de la zero.
Cred că vom avea de-a face cu cel puţin două generaţii de copii care vor fi profund afectate, care vor avea un decalaj pe care nu ştiu cum îl vor mai putea recupera. În Marea Britanie, de exemplu, se fac nişte evaluări naţionale, la ultima constatându-se că elevii din clasele a V-a şi a VI-a au avut punctaje similare cu cele ale colegilor cu doi ani mai mici.
Poate gurile rele vor întreba cum poţi să pierzi doi ani în trei luni, dar cred că avem de-a face cu nişte abilităţi dependente de un proces de învăţare continuă. Chiar şi trei luni de vacanţă în care nu faci nimic sunt suficiente ca să uiţi multe lucruri din cele pe care le învăţasei înainte. Este un lucru care nu se rezolvă cu şcoala online. Învăţatul la vârste mici este un fel de ucenicie, în care cineva trebuie să te ia de mână şi să-ţi arate cum să faci lucrurile.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De relaţiile sociale nici nu mai spun, toţi copiii ar trebui să înveţe şi prin relaţionarea cu ceilalţi. Iar acum nu mai au acces la astfel de experienţe. Nu poţi să ai pretenţia de la un copil de 5-10 ani să înveţe socializarea şi traiul în societate stând pe Zoom, în faţa calculatorului. Nu pot nici părinţii să compenseze, din păcate, decât parţial. Asta cred că o să ducă la un decalaj”, a declarat antropologul pentru Adevărul.