Copiii acestor români vor învăța separat față de ceilalți. De când se va întâmpla asta

Stan Filon 18.08.2020, 15:14
Copiii acestor români vor învăța separat față de ceilalți. De când se va întâmpla asta

Copiii bugetarilor ar putea învăța în creșe și grădinițe special amenajate pentru ei. Un proiect de lege inițiat la Camera Deputaților a fost depus în acest sens. Există și câteva condiții, legate de solicitările venite din partea părinților angajați la stat.

Copiii bugetarilor ar putea învăța în creșe și grădinițe special create pentru ei

Pentru ca aceste creșe și grădinițe să fie formate, va fi nevoie de cel puțin cinci solicitări din partea angajaților instituției bugetare respective, în cazul creșelor și de cel pușin 10 cerere pentru înființarea unei grădinițe.

Propunerea de lege a fost înregistrată în 17 august la Camera Deputaților și trebuie să fie aprobată de ambele camere ale Parlamentului, pentru a fi adoptată de Legislativ. Mai departe, proiectul trebuie să mai fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

Copiii bugetarilor ar putea învăța în creșe și grădinițe special create pentru ei
Copiii bugetarilor ar putea învăța în creșe și grădinițe special create pentru ei

Care sunt condițiile pentru crearea unei creșe sau a unei grădinițe pentru bugetari

În esență, va fi vorba de două categorii de entități care vor putea să organizeze creșe și grădinițe pentru copiii bugetarilor:

  • instituții publice, atât timp cât sunt finanțate din bani publici (chiar și parțial);
  • întreprinderile cu capital de stat (majoritar sau integral).

E interesant de precizat că, astfel cum reiese din Raportul Ministerului Finanțelor Publice privind activitatea întreprinderilor publice în anul 2018, statul (atât autoritățile centrale, cât și locale) deținea – raportat la 2018 – participații majoritare la puțin peste 1900 de întreprinderi.

Combinând acest lucru cu numărul instituțiilor publice, proiectul de lege ar permite înființarea a mult peste 2000 de creșe și grădinițe pentru copiii angajaților la stat, scrie avocatnet.ro.

Conform expunerii de motive atașate proiectului de lege, măsura ar putea duce la creșterea natalității. De asemenea, s-ar încuraja revenirea mai repede a angajaților la locul de muncă sau s-ar crea cadrul pentru reducerea orelor petrecute de părinți pentru a-și duce copiii la grădiniță sau creșă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...