„Convoaiele Libertății” se îndreaptă spre Paris. Franța va desfășura mii de polițiști în capitală

Beatrice Dumitru 11.02.2022, 17:47
„Convoaiele Libertății” se îndreaptă spre Paris. Franța va desfășura mii de polițiști în capitală

Autoritățile din Franța i-a avertizat pe protestatrii din „Convoiul libertății” să nu intre în Paris. Șoferii protestează împotriva restricțiilor COVID-19 sau a costului ridicat al combustibilului, fiind inspirați de de demonstrațiile care au loc în Canada și care au blocat capitala Ottawa de mai bine de zece zile.

Mii de polițiști vor fi desfășurați în Paris

În ciuda ordinului de a nu intra în Paris, șoferii care protestează împotriva restricțiilor COVID-19 au plecat din mai multe orașe pentru a ajunge în capitala Franței, în cadrul mobilizării naționale împotriva restricțiilor sanitare sau a costului ridicat al combustibilului. Aceștia sunt inspirați de demonstrațiile care au loc în Canada.

Franța va desfășura mii de polițiști în Paris și în jurul capitalei în weekend și va înființa puncte de control la stațiile de taxare de pe drumurile principale care duc în capitală, pentru a-i ține departe pe șoferii din „Convoiul Libertății”, a anunțat poliția, potrivit Reuters.

 „Convoaiele Libertății” se îndreaptă spre Paris. Franța va desfășura mii de polițiști în capitală
Protestatarii din Franța,, pe modelul camionagiilor canadieni. Sursa foto: Twitter / Alsace Révoltée

Desfășurarea poliției va include trupe de intervenție rapidă, ofițeri pe motociclete și echipamente de ridicare pentru a demonta orice posibile blocaje rutiere improvizate de protestatari. Poliția și guvernul au promis că vor acționa ferm pentru a preveni orice blocaj al Parisului de către aceste convoaie inspirate de protestele care paralizează capitala canadiană Ottawa de mai mult de zece zile.

Dacă oamenii vor să protesteze în mod normal, o pot face. Dacă vor să blocheze traficul, vom interveni”, a avertizat ministrul de Interne Gerald Darmanin.

Protestele îl vizează pe președintele Emmanuel Macron

Protestele din Franța se bazează pe rămășițe ale mișcării antiguvernamentale „Vestele galbene” care a organizat demonstrații ample în 2018 și 2019 și beneficiează de sprijinul unor politicieni de extremă-dreaptă. Protestele îl vizează pe președintele Emmanuel Macron, cu două luni înainte de alegerile prezidențiale.

Protestul șoferilor vine după alte demonstrații împotriva regulilor care cer oamenilor să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID pentru a intra în baruri, restaurante, cinematografe și alte spații publice, în timp ce în Canada protestele i-au unit pe camionagii furioși deoarece trebuie să prezinte certificat de vaccinare pentru trecerea granițelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...