Controversă uriașă lângă România. Ungaria grațiază 7 teroriști periculoși. Ce motiv a invocat

Mihnea Tălău, Iancu Andreea 28.04.2023, 18:37
Controversă uriașă lângă România. Ungaria grațiază 7 teroriști periculoși. Ce motiv a invocat

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a grațiat joi șapte persoane condamnată pentru terorism și alte delicte, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Papa Francisc la Budapesta, o decizie care riscă să dăuneze opticii vizitei suveranului pontif cu o problemă internă foarte tensionată.

Katalin Novak a grațiat șapte teroriști periculoși

Grațierea a venit în ajunul vizitei de trei zile a Papei. Guvernul premierului Viktor Orban a încercat să joace pe seama călătoriei lui Francisc în Ungaria pentru a-și consolida imaginea internațională după confruntările cu SUA și Uniunea Europeană pe tema războiului din Ucraina și acuzațiile de regres democratic.

Novak l-a întâmpinat pe Papa la Budapesta în cadrul unei ceremonii la palatul prezidențial, vineri dimineață, la câteva ore după ce a emis grațierea lui Gyorgy Budahazy. O figură cu statut de erou popular în rândul extremei drepte a țării, Budahazy a radicalizat eforturile lui Orban de a înlătura un guvern de centru-stânga înainte ca premierul naționalist să revină la putere în 2010.

Budahazy a fost condamnat pentru că a participat la atacuri împotriva locuințelor miniștrilor și membrilor partidului de guvernământ din coaliția socialist-liberală care a guvernat între 2006 și 2010. De asemenea, el este cunoscut pentru opiniile sale anti-LGBTQ și antisemite.

„Vizita Papei este o ocazie specială pentru șeful statului de a-și exercita dreptul de a acorda grațieri”, a declarat Novak, selectată de Orban pentru această funcție în mare parte ceremonială anul trecut, într-o declarație, notează Bloomeberg.

Papa Francisc, înregistrat fără să știe într-un caz de fraudă
Papa Francisc

Ea a grațiat, de asemenea, o mână de complici ai lui Budahazy, după ce în decembrie i-a absolvit pe alții condamnați pentru infracțiuni mai puțin grave în același caz.

Papa va ține o slujbă pentru pace în Ucraina

Orban a criticat UE și membrii NATO pentru că au furnizat arme și bani Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei, înfuriind conducerea de la Kiev și aliații occidentali ai Ungariei. Liderul ungar a încercat să prezinte poziția sa ca fiind pro-pacea, despre care spune că este împărtășită în Europa doar de Vatican.

Papa Francisc va conduce o invocare pentru pace în Ucraina duminică, în cadrul unei slujbe în fața Parlamentului Ungariei, la care se așteaptă să participe zeci de mii de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...