EXCLUSIV

Controale și amenzi uriașe pentru cine nu distruge ambrozia. Cum se manifestă cele mai severe alergii. Medic: Este ceva pe viață

Adriana Olaru 07.06.2022, 11:24
Controale și amenzi uriașe pentru cine nu distruge ambrozia. Cum se manifestă cele mai severe alergii. Medic: Este ceva pe viață

În ultima perioadă, foarte mulți români se plâng din cauza numeroaselor alergii pe care le dezvoltă, însă vedeta rămâne de departe ambrozia. Simptomele celor alergici sunt extrem de chinuitoare, de la strănut care se repetă zeci de minute, la ochi care lăcrimează și curg. În acest context, oficialii au luat o serie de măsuri și încercă să-i convingă pe proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia să le întrețină și să le curețe la timp.

Proprietarii terenurilor, obligați prin lege să distrugă ambrozia

În această perioadă, cei care au terenuri pe care crește ambrozia, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice, trebuie să își curețe terenurile, evitând astfel să le provoace simptome și mai supărătoare celor din jur. Legea care prevede acest lucru este în vigoare de mai multă vreme și specifică amenzi care pot ajunge până la 5.000 de lei, în cazul în care oamenii nu se conformează.

Experții explică că ambrozia trebuie să fie distrusă până cel târziu pe 30 iunie, în fiecare an, iar echipele specializate vor fac controale începând cu data de 1 iulie. Cei care în perioada 1 iulie – 15 iulie vor fi descoperiți că nu au respectat legea se vor alege într-o primă fază cu un avertisment. Al doilea control va avea loc în perioada 16 – 31 iulie și dacă se constată că nici acum nu s-au curățat terenurile încep și amenzile. Pentru persoanele fizice amenda este cuprinsă între 750 de lei și 5.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda este cuprinsă între 5.000 de lei și 20.000 de lei.

Alergiile încep după vârsta de un an

Nu există vârstă standard la care ți se pot declanșa alergiile, însă medicii explică faptul că, în primul an de viață, copiii nu prea sunt afectați de acest lucruri. Chiar și așa, trebuie să fim foarte atenți când vine vorba de simptome, în special la cei mici care exprimă mai greu lucrurile pe care le simt.

„Cred că sub un an, când terenul imunitar nu este foarte bine dezvoltat, nu apar astfel de alergii. După un an, când începe imunitatea să își mai intre în ritm, pot apărea astfel de situații. Nu îți dai seama dacă ai o alergie respiratorie la ambrozie decât prin teste specifice, cutanate.

Dacă vorbim clinic, ține de caracterul sezonier, când este sezonul de ambrozie apar simptomele. Este o lege din câte știu de câțiva ani intrată în vigoare, trebuie să ai grijă de terenul pe care îl ai, să îl cureți, plus că te poți sensibiliza și tu chiar dacă nu ai o problemă la momentul respectiv. Contactul repetat te poate sensibiliza și pe tine”, a explicat, pentru Impact.ro, mdicul pediatru Cosmina Berbeceanu.

Cum se manifestă alergia la ambrozie
Cum se manifestă alergia la ambrozie

Marea problemă, spun specialiștii, este că nu prea se pot trata aceste alergii și majoritatea oamenilor trebuie să trăiască așa toată viață și să le țină sub control cu tratament simptomatic, în momentul în care se declanșează crizele alergice.

„Vorbim despre tratament simptomatic care nu rezolvă cauza. Știu că sunt situații în care se pot face așa numite desensibilizări, sunt niște produse care se folosesc și care funcționează asemănător cu niște vaccinuri, dar nu sunt vaccinuri, și care pot face desensibilizarea, adică pacientul să nu mai fie alergic la X lucru. Însă din ce știu eu asta se face când nu există alergii multiple.

Deci este alergic doar la ambrozie sau la polen, atunci când ai alergii încrucișate și sunt multe astfel de cazuri, că ai un fond acolo, e greu. În general este ceva pe viață, știi că o ai și în sezon trebuie să fii înarmat cu acele topice de nas, antihistaminice orale, pentru că este o inflamație cronică care se produce până la urmă.

Reacțiile alergice sunt de hiperimunitate, nu vorbim despre scăderea sistemului imunitar, ci este vorba despre un sistem imunitar în forță, ca să spun așa. În timp, însă, dacă situația se cronicizează se poate ajunge și la alte fenomene respiratorii, precum astm bronșic alergic”, mai spune medicul Cosmina Berbeceanu.

Unde crește ambrozia și când începe sezonul alergiilor

Inclusiv pe site-ul Ministerul Sănătății, există o pagină special dedicată ambroziei, de unde oamenii își pot lua informații utile. Specialiștii spun că ambrozia crește peste tot prin țara noastră, cu excepția dealurilor înalte și a zonei montane, fiind cea mai răspândită buruiană. Nu are nevoie de condiții specifice și se adaptează ușor în toate zonele țării.

De la jumătatea lunii iulie, ambrozia începe să producă cantități mari de polen cam până la jumătatea lunii septembrie, care pot fi răspândite foarte ușor și la distanțe foarte mari, în special în verile secetoase. În mod normal, alergia la ambrozie se dezvoltă după o perioadă de trei, patru ani de contact direct cu această buruiană, iar cele mai frecvente alergii încep să se dezvolte de la patru, cinci ani. Nu este exclus, însă, să vedem și copii de peste un an alergici.

Pe lângă simptomele obișnuite date de o alergie, cea mai gravă complicație poate fi șocul anafilactic, dar asta ține de fiecare persoană în parte.

Urmăriți Impact.ro și pe