Alergia la ambrozie. Cum scapi de ea rapid, simplu și eficient. Ce spun medicii

Ana Anitoiu 07.10.2020, 16:11
Alergia la ambrozie. Cum scapi de ea rapid, simplu și eficient. Ce spun medicii

Alergia la ambrozie poate fi înlăturată simplu și eficient, potrivit medicilor. Un specialist a explicat cum poate fi eliminată această problemă.

Cum scapi de alergia la ambrozie rapid, simplu și eficient

Polenul de ambrozie este unul dintre cele mai agresive, mai ales atunci când este combinat cu noxele din orașe. Vestea bună este că există un tratament curativ pentru alergia la ambrozie și nu doar medicamente ce reduc simptomele.

Pentru prevenirea apariției reacțiilor alergice la ambrozie, cele mai eficiente sunt măștile FP2 sau N95. Masca simplă chirurgicală nu protejează suficient.

Alergia la ambrozie poate chinui oamenii până în jurul datei de 1 noiembrie. Până atunci, se găsesc cantități mari de polen de ambrozie, în aer. Abia după această dată, poate începe tratamentul.

“Când nu mai există polen în aer, deja putem începe desensibilizarea progresiv. Creştem doza, depinde cum tolerează pacientul.”, a spus doctorul Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog.

Alergia la ambrozie. Cum scapi de ea rapid, simplu si eficient. Ce spun medicii

Cum se face desensibilizarea la polenul de ambrozie

Astfel, după data de 1 noiembrie, se poate face desensibilizarea la polenul de ambrozie, prin terapie standardizată, folosind tot polen. Mai exact, în fiecare zi, dimineaţa, se pune sub limbă o doză de ambrozie stabilită de medic.

“Treptat urmărim să obţinem toleranță, adică celulele implicate în răspunsul alergic să nu mai reacţioneze aberant şi să producă inflamaţia aceasta şi să devină mai cuminţi.”, a spus doctorul Brânduşa Petruțescu.

Treapia cu polen standardizat de ambrozie ar putea fi reluată, la nevoie. Motivul este că organismul uman are și ”memorie imunologică”. Adică celulele implicate în reacția alergică își pot aminti peste câțiva ani că au avut o problemă.

Medicii avertizează ca reacțiile alergice să nu fie lăsate necontrolate, pentru că, altfel, ar putea să apară astmul alergic.

De asemenea, dincolo de terapia cu polen, există medicamente simptomatice ce scad inflamaţia nasului. Acestea se administrează pentru o perioadă de cel mult 10 zile.

“Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului şi alterează apărarea locală. E un joc pe vascularizaţia nasului , va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică. Adică nu se poate apăra cum trebuie mucoasa nasului. Şi apar infecţii mai des. În plus, alergia nu e ţinută în control doar cu simptomatice.”, a spus Monica Schifirnet, medic primar alergolog.

Singura modalitate de a lupta cu ambrozia este smulgerea acesteia din rădăcini, primăvara. Altfel, planta este una dintre campioanele la adaptare. După data de 1 noiembrie, descarcă semințe în sol, iar acestea rezistă până la patru decenii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...