Contre la nivel înalt. Donald Trump îl numește pe Joe Biden „dușman al statului”

Mihnea Tălău 04.09.2022, 11:18
Contre la nivel înalt. Donald Trump îl numește pe Joe Biden „dușman al statului”

Donald Trump l-a catalogat sâmbătă pe Joe Biden drept „dușman al statului”, ripostând astfel la afirmația președintelui american potrivit căreia republicanul și susținătorii săi subminează democrația americană. În plus, el a criticat raidul de luna trecută al FBI în locuința sa din Florida.

„Abuzul flagrant al legii va produce o reacție pe care nimeni nu a mai văzut-o vreodată”

La prima sa apariție publică de la raidul FBI, din 8 august, de la vila sa, Trump a declarat la un miting în Pennsylvania că percheziția a fost o „parodie de justiție” și a avertizat că va produce „o reacție de o amploare cum nimeni nu a mai văzut vreodată”.

„Nu poate exista un exemplu mai viu al amenințărilor foarte reale la adresa libertății americane decât cel de acum câteva săptămâni, ați văzut, când am asistat la unul dintre cele mai șocante abuzuri de putere din partea oricărei administrații din istoria Americii”, a susținut Trump, în ciuda protocoalelor de lungă durată prin care Departamentul de Justiție și FBI acționează independent de Casa Albă, notează France 24.

Trump le-a spus susținătorilor care aplaudau la adunarea „Salvați America” din orașul Wilkes-Barre că „abuzul flagrant al legii” va produce „o reacție de genul celei pe care nimeni nu a mai văzut-o vreodată”.

Joe Biden si Donald Trump se vor duela pentru cea mai ravnita functie din lume

De asemenea, el a ripostat la discursul lui Biden din această săptămână, în care președintele a spus că predecesorul său și susținătorii republicani „reprezintă un extremism care amenință însăși fundamentele republicii noastre”.

În discursul de joi din Philadelphia, leagănul democrației americane, Biden a lansat un atac extraordinar împotriva acelor republicani care îmbrățișează ideologia lui Trump „Make America Great Again” – și și-a îndemnat proprii susținători să riposteze în ceea ce a catalogat drept o „bătălie pentru sufletul națiunii”.

Trump a spus despre Biden că este  ”un dușman al statului”

Trump l-a catalogat drept „cel mai vicios, plin de ură și dezbinare discurs rostit vreodată de un președinte american”.

„Este un dușman al statului. Vreți să știți adevărul. Dușmanul statului este el”, a mai spus Trump.

„Republicanii din mișcarea MAGA nu sunt cei care încearcă să submineze democrația noastră”, a continuat Trump, care a afirmat în repetate rânduri că alegerile prezidențiale din 2020, pe care le-a pierdut, au fost fraudate; și al cărui partid a făcut din afirmațiile nefondate privind frauda electorală un punct central al platformei sale.

„Noi suntem cei care încercăm să ne salvăm democrația, foarte simplu. Pericolul pentru democrație vine din partea stângii radicale, nu din partea dreptei”, a adăugat Trump.

El a apărut la miting înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din noiembrie, în urma cărora democrații lui Biden ar putea pierde controlul asupra ambelor camere ale Congresului.

Duelul dintre Biden și Trump în Pennsylvania, un stat cheie în bătălie, are loc în condițiile în care republicanul se află sub o presiune juridică tot mai mare din cauza documentelor găsite de FBI la proprietatea sa de la Mar-a-Lago.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...