Continentul surpriză pe care China își concentrează forța militară. Un general american trage semnalul de alarmă

Ana Anitoiu 07.05.2021, 09:30
Continentul surpriză pe care China își concentrează forța militară. Un general american trage semnalul de alarmă

China își concentrează forța militară pe un continent-surpriză. Un general din Statele Unite ale Americii a tras un semnal de alarmă și a precizat că este foarte îngrijorat de noile mișcări ale Beijingului, care și-a deplasat deja vehiculele de luptă.

Pe ce continent surpriză își concentrează China forța militară

Potrivit generalului Stephen Townsend, şeful Comandamentului SUA în Africa, China trimite tot mai multe capabilități militare pe coastele de vest ale acestui continent. Astfel, Beijingul generează riscuri de tip strategic în zona Oceanului Atlantic. El a precizat că oficialii chinezi vor să obțină acces în porturi din Mauritania şi Namibia, unde ar putea duce nave militare și submarine.

”China caută locuri pentru reînarmarea şi repararea navelor. Aceste lucruri devin utile din punct de vedere militar în cazul unui conflict. China a stabilit deja prezenţă în Djibouti. Acum se orientează spre coastele Atlanticului şi vor să creeze astfel de baze acolo”, a spus generalul Stephen Townsend.

China isi concentreaza forta militara pe un continent surpriza. Declaratia unui general american
Generalul american Stephen Townsend

Ce intenționează China să facă

Generalul american a mai spus că Beijingul vrea să surprindă Statele Unite ale Americii în unele țări de pe continentul african. Șeful Comandamentului SUA în Africa a adăugat că prezența militară a Chinei în zona Oceanului Atlantic îl îngrijorează foarte mult.

”Chinezii vor să ia prin surprindere Statele Unite în anumite ţări din Africa. Proiecte în porturi, eforturi economice, investiţii în infrastructură, acorduri şi contracte pentru acces mai mare în viitor. (…) Au armament şi muniţie. Au adus vehicule de luptă. Cred că vor transfera şi elicoptere de atac”, a atras atenția generalul american Stephen Townsend.

Oficialii dintr-o altă țară se simt amenințați de China

Generalul american nu este singurul căruia China îi provoacă îngrijorări în ultima perioadă. La toamnă, în lunile septembrie și noiembrie, forțele terestre ale Japoniei vor participa la exerciții militare. Un alt exercițiu a fost planificat începând din această lună, împreună cu Corpul de Marină SUA și armata franceză. Toate aceste pregătiri au la bază agresivitatea maritimă demonstrată de chinezi, ce este privită ca o problemă de securitate.

Japonia urmărește consolidarea forțelor armate, astfel încât acestea să aibă capacitatea necesară pentru a putea apăra insulele îndepărtate față de acțiunile Chinei din ultima perioadă. Toate aceste pregătiri vin în contextul în care începând cu luna februarie, Beijingul revendică insulele nelocuite care se află sub control japonez.

SUA ar putea folosi arme nucleare

Statele Unite ale Americii au amintit recent că vor apăra Japonia cu arme nucleare, conform Tratatului din 1960. Potrivit celui de-al cincilea articol al documentului, asigurarea de securitate se aplică și asupra insulelor Senkaku, insule revendicate de către China.

Liderii din SUA și Japonia au precizat că se opun ”oricărei acțiuni unilaterale ce vizează schimbarea statu-quo-ului în Marea Chinei de Est”. În plus, aceștia se opun acțiunilor ilegale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.