Contestații Evaluarea Națională 2022. Când și unde se pot depune. Model de cerere

Ana Anitoiu 23.06.2022, 09:16
Contestații Evaluarea Națională 2022. Când și unde se pot depune. Model de cerere

Contestațiile la Evaluarea Națională 2022 pot fi depuse în două zile, imediat după ce sunt afișate rezultatele obținute de absolvenții de gimnaziu. Cei care nu sunt mulțumiți de notele primite pot cere să le fie recorectate lucrările. Iată cum trebuie să procedeze.

Evaluarea Națională 2022. Când se pot depune contestațiile

Primele rezultate de la Evaluarea Națională 2022 sunt afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00, conform calendarului acestui examen. Notele pot fi văzute la avizierul școlii și pe site-ul unității de învățământ.

Codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Aceste coduri le-au fost distribuite viitorilor liceeni, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută la Evaluarea Națională 2022.

Lista prin care se afișează notele cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, rezultatele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „absent” sau „eliminat din examen”, după caz.

Contestațiile la Evaluarea Națională 2022 pot fi depuse în ziua afișării primelor rezultate ale absolvenților de clasa a VIII-a, adică 23 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, dar și în ziua următoare, pe 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00.

Contestatii Evaluarea Nationala 2022
Contestatiile la Evaluarea Nationala 2022 pot fi depuse in doua zile

Cum pot fi depuse contestațiile la Evaluarea Națională 2022

Contestațiile pot fi depuse fie la centrul de examen, fie prin mijloace electronice, la o adresă comunicată candidaților la Evaluarea Națională 2022. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea cererea ce trebuie să fie completată de cei nemulțumiți de primele note obținute la una sau mai multe probe.

Absolvenții de clasa a VIII-a care decid să depună contestație la Evaluarea Națională 2022 trebuie să știe că notele primite inițial se pot modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, potrivit unui unei informări a Ministerul Educației.

Evaluarea Națională 2022. Cum sunt soluționate contestațiile. Model de cerere

Contestațiile la examenul de Evaluare Națională 2022 se soluționează în perioada 24 iunie – 29 iunie, iar rezultatele finale se afișează la data de 30 iunie. După încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială.

Dacă se constată o diferenţă de notare mai mare de un punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii trebuie să numească o nouă comisie de contestaţii formată din doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

În acest caz, reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectându-se cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota finală este cea acordată de cea de-a doua comisie de contestaţii.

Modelul de cerere pentru a depune contestație la Evaluarea Națională
Modelul de cerere pentru a depune contestație la Evaluarea Națională

Ministrul Educației, despre subiectele primite de candidați

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că subiectele ce au fost date la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2022 sunt adecvate testelor PISA, „deci sunt asemănătoare”. Joi, 16 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a au susținut proba la Matematică, iar astăzi elevii care studiază într-una dintre limbile minorităților au susținut proba la limba maternă.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că la prima probă de la Evaluarea Națională 2022, cea la Limba și literatura română, au fost două tentative de fraudă, iar la cea de-a doua, la matematică, au fost înregistrate trei astfel de cazuri.

Urmăriți Impact.ro și pe