„Containerul misterios” al rușilor, găsit de soldații ucraineni lângă Kiev. Ar putea fi unul dintre cele mai avansate sisteme de război electronic Foto

Cătălina Burghelea 24.03.2022, 12:07
„Containerul misterios” al rușilor, găsit de soldații ucraineni lângă Kiev. Ar putea fi unul dintre cele mai avansate sisteme de război electronic Foto

Forțele armate ale Ucrainei au capturat un „container misterios și bizar”, care ar putea face parte din unul dintre cele mai avansate sisteme de război electronic (EW) ale Rusiei. „Krasuha-4” funcționează în prezent, potrivit unui cont de Twitter care monitorizează armele confiscate sau distruse în timpul conflictului.

„Container misterios” capturat de armata ucraineană lângă Kiev

Armata ucraineană a găsit un post de comandă mobil amplasat într-un container ce face parte dintr-un sistem de război electronic, potrivit imaginilor difuzate pe rețelele sociale. Centrul de comandă mobil ar fi o componentă cheie a Krasukha-4.

Utilizatorul de Twitter – @UAWeapons – a distribuit fotografii cu un container bizar și un camion militar, precizând că primul ar putea fi postul de comandă al unui sistem EW mobil 1RL257 Krasukha-4.

Sistemele EW, dezvoltate pentru prima dată de Marea Britanie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sunt considerate printre cele mai importante elemente de luptă în războiul modern, deși nu primesc mereu aceeași atenție mediatică precum artileria grea.

Ce este Krasukha-4 și ce scop are

Krasukha-4 este un sistem EW mobil, conceput să detecteze și să blocheze radarele, împiedicând forțele ucrainene să colecteze informații despre inamicul rus. Sistemul constă din două părți montate pe două vehicule KAMAZ-6350, una purtând sistemul EW și alta transportând modulul postului de comandă.

Se spune despre Krasukha-4 că poate suprima radarele sistemului de avertizare și control din aer, bruia aeronavele fără pilot și sistemele de rachete, împiedicându-le să funcționeze corect.

Scopul acestor sisteme rusești EW în Ucraina ar fi de a îngreuna forțele ucrainene să monitorizeze traiectoria rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune. Sistemul poate provoca daune semnificative.

Sistem modern folosit de Rusia în Siria

Krasukha-4 există încă din 2013 și ar fi fost folosit de Rusia în Siria. De asemenea, sistemul EW a fost observat în Belarus, înainte ca invazia rusă a Ucrainei să înceapă în urmă cu patru săptămâni (24 februarie). Nu era clar cum și când modulul postului de comandă a căzut în mâinile ucrainenilor sau ce s-a întâmplat cu restul sistemului EW căruia îi aparținea.

Din fotografii ar reieși faptul că atât containerul, cât și camionul nu sunt deteriorate la exterior. Containerului, care stă pe o parte, îi lipsește una dintre ușile de acces și pare să aibă unele daune minore pe partea inferioară a cadrului. Modulul a fost parțial acoperit de crengi, ca și cum soldații ruși ar fi încercat să-l ascundă de radarul ucrainean înainte de a-l abandona.

Sursă neprețuită de informații pentru Occident

Nu există dovezi că acest modul capturat de forțele armate ucrainene face parte dintr-un sistem EW rusesc. Dar dacă afirmația se dovedește adevărată, pierderea potențială a unui astfel de sistem capabil ar fi semnificativă pentru Rusia. Forța sa militară a scăzut deja sub 90%, de la începutul invaziei, potrivit estimărilor făcute de Pentagon.

Oryx, un site care ține evidența pierderilor rușilor, are dovezi foto și video cu 1.748 de vehicule și echipamente ale armatei lui Vladimir Putin, pe lângă 66 de aeronave distruse, avariate sau capturate.

Dacă se adeverește că acest container capturat este o componentă a unui Krasukha-4, postul de comandă ar putea fi o sursă neprețuită de informații pentru forțele occidentale. Acestea pot analiza capacitatea reală a celui mai modern sistem de război electronic al armatei ruse, notează Newsweek.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...