Speranţă pentru Ucraina. Armata ucraineană, reuşită de excepţie în faţa ruşilor. Oamenii lui Putin continuă să greşească

Andra Daoud 23.03.2022, 12:02
Speranţă pentru Ucraina. Armata ucraineană, reuşită de excepţie în faţa ruşilor. Oamenii lui Putin continuă să greşească

La aproape patru săptămâni de când Putin a invadat Ucraina, forțele armate din această țară câștigă teren și au reușit, după mai multe contraofensive, să fie în avantaj în unele zone, anunță Pentagonul. Soldații ucraineni sunt deja în ofensivă în unele situații, mai ales în sudul țării, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Ce au reușit soldații ucraineni să facă în ultimele zile.

Speranţă pentru Ucraina. Armata ucraineană, reuşită de excepţie în faţa ruşilor

Armata ucraineană a reușit să contraatace forțele armate ruse în ultimele zile, mai ales în orașul Mikolaiv, aflat în sudul țării. Vestea bună vine de la purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a declarat pentru CNN că:

Știm că ei (n.r. armata ucraineană) au întreprins contraatacuri în special în ultimele zile în Mikolaiv. Am văzut aceste câştiguri teritoriale crescând în ultimele zile în avantajul Ucrainei. Aceasta este o dovadă reală a capacităţii lor de a lupta urmărindu-şi planurile, adaptându-se şi, din nou, încercând să respingă forţele ruse”.

Armata ucraineană încearcă, de asemenea, să recucerească orașul Izium, aflat la sud-est de Harkov, pe care forțele ruse l-au preluat cu scopul de a face legătura cu zonele separatiste Donețk și Lugansk.

Speranţă pentru Ucraina. Armata ucraineană, reuşită de excepţie în faţa ruşilor. Oamenii lui Putin continuă să greşească
Armata ucraineană a reușit câteva ofensive împotriva rușilor

„Comandanții lor nu comunică”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai vorbit și despre felul în care armata rusă conduce atacurile și a spus că s-ar fi așteptat la o mai bună coordonare din partea unei armate moderne.

(n.r. Rușii) nu îşi conduc operaţiunile cu coordonarea care s-ar fi putut aştepta de la o armată modernă. Comandanţii lor nu comunică mereu, nu există mereu coordonare între forţele aeriene şi forţele de la sol. Am văzut tensiuni între forţele aeriene şi terestre cu privire la modul în care ele se susţineau reciproc, bine sau cu dificultate. Ei au probleme cu comandamentul şi controlul trupelor”, a explicat oficialul american.

Kirby a mai subliniat că rușii comunică între ei cu dificultate și uneori este nevoie să apeleze la telefoanele mobile, iar convorbirile pot fi interceptate. În plus, faptul că duc lipsă de combustibil și de hrană îi destabilizează pe soldații lui Vladimir Putin. Oficialul este de părere că rușii sunt în dificultate și că, exceptând zona de sud a Ucrainei, nu au arătat o reală ofensivă în rest.

Pe de altă parte, un înalt responsabil din cadrul armatei SUA, care a dorit să își păstreze anonimatul, a declarat pentru aceeași sursă că soldații ruși nu sunt echipați corespunzător pentru a rezista la temperaturile scăzute și o parte dintre ei nu mai pot lupta, din cauza degerăturilor. Cu toate acestea, bombardamentele continuă în multe orașe din Ucraina și tot mai mulți civili mor în atacurile produse de armata rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe