Consilierul lui Recep Erdogan acuză comunitatea internațională. „Unii nu vor să se termine războiul din Ucraina. plâng cu lacrimi de crocodil”

Beatrice Dumitru 05.08.2022, 16:01
Consilierul lui Recep Erdogan acuză comunitatea internațională. „Unii nu vor să se termine războiul din Ucraina. plâng cu lacrimi de crocodil”

Recep Tayyip Erdogan se află în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său Vladimir Putin, după summitul de la Teheran. În acest timp, un consilier prezidențial de la Ankara a declarat că unii dintre ”prietenii noștri” nu vor ca războiul declanșat de Rusia în Ucraina să se termine. „Plâng cu lacrimi de crocodil”, a spus acesta.

„Unii nu vor să se termine războiul”

Întâlnirea dinre Recep Erdogan și Vladimir Putin, care va avea loc la Soci, vine la mai puțin de trei săptămâni de când cei doi au purtat discuții la Teheran și după ce Turcia a mediat negocierea unui acord pentru reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră, blocate după începerea războiului.

Directorul de comunicare al președinției turce Fahrettin Altun a spus că acordul atestă succesul eforturilor Turciei, membră NATO, și diplomația directă dintre cei doi lideri, criticând totodată rolul jucat de alte țări. Acesta a mai declarat că unii nu vor ca războiul din Ucraina să se încheie, iar comunitatea internațională nu poate pune capăt conflictului ignorând Moscova.

Consilierul lui Recep Erdogan acuză comunitatea internațională. „Unii nu vor să se termnine războiul din Ucraina”
Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie.

„Adevărul este că unii dintre prietenii noștri nu vor să se încheie războiul. Ei vărsă lacrimi de crocodil. Comunitatea internațională nu poate pune capăt războiului din Ucraina ignorând Rusia. Diplomația și pacea trebuie să prevaleze”, a declarat Altun pentru Reuters, spunând că unii încearcă în mod activ să submineze eforturile diplomatice ale Ankarei.

Ce subiecte vor aborda cei doi lideri

Recep Erdogan are programat să se întâlnească cu Vladimir Putin vineri după-amiază, înainte de o discuție între delegațiile celor două țări. Turcia are relații relativ bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, dar, deși a criticat invazia și a oferit arme Kievului, nu a vrut să impună sancțiuni Moscovei.

Căutăm să valorificăm relațiile Turciei cu Rusia și Ucraina pentru a lucra la o soluție reciproc acceptabilă”, a spus Altun.

Deși există o cooperare strânsă cu Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, a existat și o competiție militară între acestea în Siria, Libia și Azerbaidjan.

Pe lângă războiul din Ucraina, Erdogan și Putin ar putea să abordeze și amenințarea Turciei de a lansa noi operațiuni militare în Siria pentru a extinde „zonele sigure” la 30 de kilometri de graniță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...