Consecințe nebănuite ale neaderării României la Schengen. Ce s-a întâmplat cu o expoziție a artiștilor austrieci la Timișoara

Mihnea Tălău 09.12.2022, 20:54
Consecințe nebănuite ale neaderării României la Schengen. Ce s-a întâmplat cu o expoziție a artiștilor austrieci la Timișoara

Boicotul împotriva Austriei, pus la cale de români ca urmare a votului care blocat intrarea noastră în spațiul Schengen, capătă accente nebănuite. Muzeul Național de Artă Timișoara a anulat joi o expoziție a artiștilor austrieci, pe care muzeul urma să o găzduiască în 2024.

Austria începe să tragă ponoasele

Managerul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip Petcu, a anunțat joi seară printr-o postare pe pagina personală de Facebook că muzeul anulează evenimentul care viza artiști austrieci, pentru că „se cuvine să luăm atitudine”, ca „urmare a celor petrecute astăzi, raportat la poziția Austriei față de România”.

”Având în vedere evenimentul de astăzi cu privire la poziția Austriei față de România, vă rugăm să considerați nulă înțelegerea noastră privind schimbul la Muzeul de Artă din Timișoara în 2024”, a postat Filip Petcu.

El spune că nu poate accepta deficitul de reciprocitate în relațiile dintre România și Austria.

“Consider, în contextul acțiunii Austriei, raportat la includerea României în Schengen, că anularea acestei expoziții reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește deficitul de reciprocitate în relațiile diplomatice româno-austriece”, a spus el pentru Cultura la dubă.

Managerul nu a dorit să dezvăluie identitatea artistului sau tema.

“Nu doresc să dau nume, nu consider că este relevant sau constructiv, dar e vorba despre inițiativa unui om de afaceri austriac de a organiza expoziția unui artist austriac în 2024 la MNArT, eveniment care ar fi punctat ca o confirmare în direcția unei bune colaborări româno-austriece, implicând și o relație de dialog a lucrărilor respectivei persoane cu patrimoniul muzeului. Evenimentul are oarece conexiuni diplomatice pe care nu le voi detalia.”

Timișoara va deține în 2023 titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Boicot pe toate liniile, de la artă la sport

Politicienii cât și oamenii de rând au dat declarații războinice, de boicot a Austriei. Care iată, că ajunge de la cultură până la sport.

Clubul Universitatea Craiova a anunțat decizia drastică pe care a luat-o referitor la ”partenerii” noștri austrieci.

”În urma atitudinii revoltătoare a Republicii Austria, de a bloca accesul României la Spațiul Schengen, Universitatea Craiova, fidelă principiilor înrădăcinate în ADN-ul său, a luat decizia de a sancționa companiile austriece partenere cu un boicot total.

Începând din această lună, clubul își va muta conturile de la banca cu acționariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil și consumabile a parcului auto al Științei nu se va mai realiza în stațiile OMV-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiționalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo stațiune montană din Austria, ci într-o altă țară europeană care are condiții de pregătire similare.

Din punctul nostru de vedere, aceste companii, dar nu numai ele, sunt părtașe la politica absurdă și discriminatorie la adresa românilor și a României, promovată de statul austriac în aceste zile.

Sperăm ca demersului nostru să i se alăture întreaga suflare fotbalistică românească pentru că, astăzi mai mult ca oricând, trebuie să arătăm că suntem suficient de maturi din punct de vedere instituțional pentru a nu mai acționa după dictonul: `Capul plecat, sabia nu-l taie!`”, se arată în comunicatul Universității Craiova.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...