Conopidă murată pentru iarnă. Ingredientul care schimbă tot, trebuie să încerci reţeta

Beatrice Dumitru 11.11.2021, 12:19
Conopidă murată pentru iarnă. Ingredientul care schimbă tot, trebuie să încerci reţeta

Conopida murată este, pur și simplu, delicioasă și nu poate lipsi de lângă o friptură sau de lângă orice fel de mâncare care se servește cu murături. Toate gospodinele pună conopidă la murat pentru iarnă, dar nu trebuie să uite ingredientul care îi schimbă gustul și o face atât de bună. Află care este acesta.

Conopida murată pentru iarnă

Cea mai potrivită perioadă pentru punerea murăturilor este toamna, mai târziu. Multe gospodine le pregătesc spre sfârșitul lunii octombrie, după ziua de Sfântul Dumitru. Există și o explicație pentru acest lucru. Temperaturile mai reci ajută la o fermentare/murare mai lentă, ceea ce înseamnă că murăturile vor avea un gust mult mai bun.

Conopidă murată pentru iarnă. Ingredientul care schimbă tot, trebuie să încerci reţeta
Conopidă în saramură pentru iarnă.

Atunci când pui conopida la murat trebuie ca aceasta să fie sănătoasă, albă, fără pete maronii. Hreanul este și el foarte important pentru că va menține legumele tari. Dar ingredientul care face diferența este sarea. Alege să faci conopidă murată în saramură și nu vei regreta.

Ingrediente pentru conopida murată în saramură:

  • 4 kilograme conopidă
  • 4 rădăcini de hrean groase cam de 2 cm, tăiate bastonașe
  • 80 grame boabe muștar
  • 2 linguri boabe piper negru
  • 120 grame de sare iodată
  • 1 legătură mare de flori de mărar uscate, cu tot cu bețe
  • 2 morcovi
  • 8 cătei de usturoi
  • 4 ardei iuți
  • 200 de grame de rădăcină de țelină (curățată și feliată)
  • 2 cepe tăiate rondele

Înainte de fi pusă în borcane (de preferință mai mici) conopida trebuie ruptă în buchețele și spălată de mai multe ori cu apă rece. De altfel, toate legumele folosite trebuie curățate și spălate. Apoi se pune pe foc o oală cu cinci litri de apă în care se adaugă sarea. Se stinge focul și se amestecă până când aceasta se dizolvă.

Cum se prepară conopida în saramură

Pe fundul borcanului se pun frunzele de vișin (sau de țelină sau amândouă), iar după așezarea legumelor în borcan, deasupra, se așează bastonașe de hrean și bețe de mărar. După aceea trebuie turnată apa, până la 1-2 cm sub buza borcanului.

Borcanele cu conopidă în saramură se păstrează într-un loc răcoros, iar în primele trei zile trebuie întoarse agitându-le puțin, iar apoi se mai întorc de 2 ori, la distanță de 2-3 zile. Conopida murată va putea fi degustată după vreo două săptămâni, dar contează temperatura la care este depozitată. Dacă temeperatura este în jur de 2-10 grade Celsius, conopida se va mura mai greu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...