EXCLUSIV

Confesiunea lui Tudor Furdui despre celebrul său tată, îndrăgitul actor Dumitru Furdui. „Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 27.10.2022, 18:47
Confesiunea lui Tudor Furdui despre celebrul său tată, îndrăgitul actor Dumitru Furdui. „Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata” EXCLUSIV

Dumitru Furdui, consăteanul lui Amza Pellea din Băilești de Dolj, dar mai tânăr cu cinci ani, s-a despărțit de această lume, dar și de fosta sa țară fără regrete. Aceasta este părerea fiului său în ziua în care îndrăgitul actor Dumitru Furdui ar fi putut împlini 86 de ani.

Confesiunea lui Tudor Furdui despre celebrul său tată

„Tata a plecat fără regrete din lumea asta. Și cred că la fel a plecat și din România în 1983, cu ceva ani înainte de căderea regimului comunist. El a realizat, poate înaintea multora, ce se întâmplă și a decis să facă acel pas, a ales să plece”, a precizat Tudor Furdui, fiul acestuia pentru impact.ro.

Apreciatul crainic al știrilor de sport din televiziunea publică e de părere că tatăl său nu a suportat niciodată că poate fi bătaia de joc a cuiva anume.

„Tata nu a putut suportat ideea că cineva poate alege să-și bată joc de munca lui. Iar atunci când i-au cenzurat piesele scrise, dintre care cea cu Ștefan Bănică, „Happy end la miliție”, s-a jucat de cinci sute de ori pe scena Teatrului la Ploiești în doar trei ani, a spus până aici! Și a ales să plece fiindcă cenzura alesese la rândul ei lucruri care nu i-au plăcut deloc tatei”, mai spune Tudor Furdui.

Tudor Furdui, fiul lui Dumitru Furdui, unul dintre puținii actori români care înainte de 1989 au avut curajul să iasă din rând
Tudor Furdui, fiul lui Dumitru Furdui, unul dintre puținii actori români care înainte de 1989 au avut curajul să iasă din rând

Îndrăgita vedetă de televiziune adaugă că nici după 1990, când lucrurile s-au schimbat în România, iar regimul comunist a fost definitiv schimbat, Dumitru Furdui a ales să nu revină asupra deciziei. A ales însă să scrie mai multe cărți despre teatru, inclusiv una în care a demonstrat rolul propandistic pe care comuniștii îl oferiseră nobilei arte pe care o îmbrățișase și el cândva.

„A rămas tot în Franța, unde și-a clădit o nouă viață. Prin România a trecut periodic. Asta nu a schimbat absolut nimic din dragostea cu care m-a înconjurat de când mă știu. Cred cu tărie și azi că am moștenit de la el harul prezentatorului de televiziune și înclinația spre lumea artei, atâta câtă există. Și am mai moștenit de la tata și o casă de vacanță în Franța!”, indică Tudor Furdui.

Care este oful lui Tudor Furdui

Care are însă și un mare of pe suflet, acum când se apropie cu pași repezi împlinirea unui sfert de veac de la moartea lui Dumitru Furdui: „Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata!”.

Moartea lui Dumitru Furdui s-a produs pe neașteptate în după-amiaza zilei de 13 aprilie 1998, după ce acesta a căzut de la etajul al optulea al blocului în care locuia la Paris. Poliția franceză nu a oferit prea multe detalii după anchetă, chiar dacă moartea sa a ridicat multe semne de întrebare.

Dumitru Furdui
Dumitru Furdui

S-a spus doar că era o persoană retrasă, fără prea mulți prieteni. Tudor Furdui a reușit atunci să-și aducă tatăl acasă, cu ajutorul lui Ion Caramitru, partenerul lui Dumitru Furdui din celebra peliculă „Porțile albastre ale orașului”, care l-a ajutat să facă toate demersurile necesare repatrierii și din postura de ministru al Culturii, pe care o deținea în epocă. Dumitru Furdui este înmormântat pe Aleea artiștilor, în cimitirul bucureștean Bellu ortodox.

Urmăriți Impact.ro și pe