Se spune că din sare nu trebuie să-ți faci nici prieten, nici dușman. Consumul excesiv de sare dăunează sănătății, iar lipsa ei poate produce tulburări în organism, întrucât este principala sursă de sodiu. Potrivit statisticilor medicale, aproximativ 85% din populaţie consumă zilnic cu mult peste limita admisă de sare. Află, în continuare, care sunt principalele condimente care înlocuiesc cu succes sarea.
Sarea a fost mereu cel mai popular condiment în bucătăriile din toată lumea, însă, cu toate că oferă un gust deosebit mâncărurilor, trebuie să fim atenți la cantitățile în care o utilizăm, pentru că poate avea mai multe efecte negative asupra sănătății.
Cardiologii avertizează că excesul de sodiu din sare poate avea consecințe grave, crescând tensiunea arterială. Așadar, este important să limităm pe cât posibil consumul ei și să o înlocuim în alimentație cu alte ingrediente.
Totuși, ce este sarea? Ceea ce noi cunoaștem sub denumirea de sare de masă (sare de bucătărie) este clorura de sodiu, formată din 60% clor și 40% sodiu – substanțe sunt necesare pentru echilibrul electroliţilor. La acestea se mai adaugă o cantitate mică de iod, în cazul sării iodate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Sarea conţine sodiu, un mineral important pentru organism, cu rolul de a menţine echilibrul fluidelor în interiorul celulelor şi de a contribui la funcţionarea optimă a impulsurilor nervoase şi musculare, precum şi la asimilarea unor nutrienţi din intestinul subţire“, notează epochtimes-romania.com.
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un adult fără probleme de sănătate are nevoie de şase grame de sare pe zi (aproape o linguriță).
Din păcate, românii consumă, în medie, circa 12 grame de sare zilnic, ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât recomandă OMS. Acest lucru se întâmplă deoarece sarea se regăsește pe lista de ingrediente a foarte multe dintre alimente (pâine, mezeluri, cereale, sosuri, inclusiv dulciuri).
Citește și: Trucuri care te ajută să capeți imunitate. Este importantă în lupta cu coronavirusul
Ca orice exces, consumul de sare necontrolat poate afecta întreg organismul, dar inima și rinichii vor avea de suferit pe termen lung, principalul risc fiind hipertensiunea arterială.
De asemenea, consumul exagerat de sare este legat de apariția cancerului la stomac, de retenția de apă și de favorizarea osteoporozei şi înrăutăţirea simptomelor în cazul bolnavilor de astm, potrivit numeroaselor studii.
Așadar, sfatul specialiștilor este să înlocuim sarea cu alte condimente, pentru a ne menține sănătoși. De asemenea, să nu uităm că multe alimente, în special zarzavaturile, conțin deja cantități mari de sodiu, fapt pentru care se impune consumul moderat de sare.
Gospodinele care sunt obișnuite să adauge sare în exces la orice fel de mâncare vor întâmpina dificultăți în a limita cantitatea, dar vestea bună este că există mai multe soluții pentru a înlocui sarea în diete, oferind în același timp gust preparatelor. Condimentele și ierburile aromatice sunt adjuvanți excelenți, ce te vor ajuta să reduci consumul de sare.
Iată care sunt cele cele mai des întâlnite condimente în bucătăria noastră, care pot înlocui cu brio sarea în bucate:
Iată și o reţetă alternativă la sare:
Tot ce trebuie să faceți este să puneți toate ingredientele într-un blender și să lăsați să accționeze până ce amestecul se transformă în pulbere. Pentru a condimenta mancarea ajunge o simplă presărare pe alimente, înlocuind, astfel, în mod inteligent sarea.