Concurs anulat la CCR. S-au semnalat încălcări ale normelor jurisprudenței

Mihnea Tălău 07.04.2022, 14:56
Concurs anulat la CCR. S-au semnalat încălcări ale normelor jurisprudenței

În data de 29 martie, Curtea Constituțională (CCR) a organizat un concurs pentru ocuparea a patru posturi de magistrat-asistent. Unul dintre concurenți a atacat însă în instanță nu numai hotărârea privind aprobarea regulamentului de concurs, dar și hotărârea privind organizarea concursului. Au fost sesizate mai multe nereguli. Practic, CCR și-ar fi încălcat propria jurisprudență.

Toți participanții la proba scrisă a concursului au fost respinși

În 23 februarie 2022, Andrei Nicolae Popa, în calitate de candidat, s-a înscris la concurs iar pe 8 martie 2022, pe pagina de internet a Curții Constituționale, au fost publicate rezultatele selecției în urma probei de verificare a dosarelor. Candidatul  a fost declarat respins.

Drept urmare, Popa a solicitat în instanță suspendarea actelor CCR, existând suspiciuni că unii dintre înalții magistrați ar fi dorit să-și promoveze favoriții în funcții. Oricum, după acțiunea în instanță, toți participanții la proba scrisă a concursului au fost respinși.

Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr. 24/2021 a fost aprobat Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent. Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr.2/2022 s-a aprobat organizarea, în data 29 martie 2022, ora 10:00, a concursului pentru ocuparea celor patru posturi.

CCR a stabilit că „Ordonanța Prună” este neconstituțională. Lovitură pentru „servicii”

Hotărârile CCR erau acte administrative cu caracter normativ

În urma contestației și a plângerii prelabile formulate de candidat, acesta a solicitat Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea celor două hotărârii CCR care au stat la baza organizării concursului.

Potrivit art. 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.”

Contestatarul afirmă că hotărârile CCR erau acte administrative cu caracter normativ, potrivit jurisprudenței curților de apel și a CCR și trebuia îndeplinită procedura de supunere în transparență decizională, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, hotărârea referitoare la regulamentul de concurs nu este motivată în fapt și nu este însoțită de niciun referat de aprobare sau alt document de aprobare care să fi fost publicat, spre a fi adus la cunostința persoanelor interesate.

„S-au încălcat normele de tehnică legislativă”

Nu în ultimul rând, Popa susține că s-au încălcat și „normele de tehnică legislativă, creând confuzie și interpretare antagonică”.

„Normele din Regulament sunt redactate într-o manieră în care să creeze confuzie cu privire la condițiile de eligibilitate pe care candidatul la postul de magistrat asistent trebuie să le îndeplinească, lăsând un grad mare de subiectivism și caracter arbitrar al interpretării normei”, se precizează în contestația candidatului.

Contestația vizează și nelegalitatea Regulamentului de concurs și a concursului organizat, decurgând din publicarea pe site-ul instituției a unui conținut diferit al aceluiași Regulament, adoptat prin Hotărârea Curții Constituționale nr.24/2021 și lipsa de legalitate a organizării concursului, prin prisma numărului de posturi scoase la concurs, scrie stiripesurse.ro.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit următorul termen în procesul pentru data de 19 aprilie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...