Comuna din România care atrage zeci de mii de turiști în fiecare an. O sărbătoare a devenit vedetă în zonă

Stan Filon 05.01.2023, 15:42

Comuna Jurilovca, din județul Tulcea, atrage zeci de mii de turiști în fiecare an, după ce a început să organizeze festivalul borşului pescăresc. Autoritățile locale au accesat bani europeni pentru festivalul care a devenit din ce în ce mai popular!

Comuna din România care atrage zeci de mii de turiști în fiecare an

Așadar, comuna tulceană Jurilovca a devenit o adevărată atracție pentru turiști, după ce a început să organizeze cu bani europeni festivalul borşului pescăresc. Uniunea Europeană une la dispoziția României 230 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui sector.

Vara trecută, în doar două zile de festival, comuna Jurilovca a fost vizitată de peste 60 de mii de turiști! A fost motorul de dezvoltare pentru comunitate şi administraţia locală care, cu fonduri europene, a tras utilităţi, a construit pensiuni, dar şi porturi pentru ambarcaţiuni.

Comuna din Romania care atrage zeci de mii de turisti in fiecare an. O sarbatoare a devenit vedeta in zona
Comuna din Romania care atrage zeci de mii de turisti in fiecare an. O sarbatoare a devenit vedeta in zona

60 de mii de oameni la ultimul festival

Într-o zi de octombrie, în 2009, în satul Jurilovca din judeţul Tulcea, se năştea timid Festivalul Borşului Pescăresc. S-au pregătit atunci cinci ceaune de peşte, iar numărul de participanţi nu a depăşit două sute persoane. 13 ani mai târziu, vorbim de 60 de ceaune şi 60 de mii de oameni. Ideea a pornit de la Paul Condrat, lipovean de-al locului, istoric de meserie.

„Borşul pescăresc e vedeta Jurilovcăi, de fapt. În 2009, când am început cu acest eveniment, eram o echipă mică, ne-am strâns vreo 20-30 de oameni şi am zis să creştem vizibilitatea Jurilovcai”, a declarat Paul Condrat pentru știrileprotv.ro.

„Am rugat bucătăresele de la biserică, pentru că la biserica din bloc există și o mică cantină și am făcut cu pescarii cinci ceaune de ciorbă. Am anunțat evenimentul și undeva în centrul satului, am făcut o mică petrecere”, spune și Eugen Ion, primarul localității.

Localitatea s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene

Festivalul a fost oprit, însă, în 2012 şi a fost reluat abia în 2018, când primăria a accesat două sute de mii de euro bani europeni pentru organizarea a trei ediţii de festival. Într-un sat cu 4.400 de locuitori, din bugetul local nu se pot susţine astfel de evenimente.

„De la an la an, el a avut o creștere organică, spunem noi, între 40 și 60 la sută. Peste 24 de tone de borş de peste realizat în două zile şi peste 40 de mii de porţii de peşte”, mai vorbește primarul despre performanțele înregistrate în localitate.

Port nou

Jurilovca este un sat de lipoveni, aflat la marginea Deltei. Zona, de-o frumuseţe sălbatică, se află pe malul a două lacuri. Unul dintre ele, Razelm, este cel mai mare lac natural din România. De Jurilovca aparţine şi Gura Portiţei, un sat de vacanţă ridicat pe fâşia de nisip care desparte Delta de Marea Neagră. Jurilovca a început să se dezvolte de câţiva ani, după ce în sat s-a tras apă curentă şi s-au asfaltat străzile. Din 2012, primăria a depus 40 de proiecte europene, care au fost aprobate. Mai exact, localitatea a atras fonduri de nu mai puțin de 35 de milioane de euro, din care 13 milioane fonduri europene, restul guvernamentale.

„Noi nu scriem la Jurilovca un proiect, vedem noi dacă se aprobă sau dacă mai trebuie ceva. Vedem când ne încadrăm, facem punctaj, intrăm. Dacă nu, mai bine stăm, stăm acasă. Nu este nimic simplu când lucrezi cu bani, când lucrezi cu hârtii. Banii sunt ai noștri, ai tuturor, chiar dacă vin de la Uniunea Europeană sau dacă vine de la bugetul local sau național. Răspunderea este aceeași”, a mai declarat primarul.

Localitatea este însă în plină dezvoltare. Oamenii au început să-și cumpere bărci, cu care plimbă turiștii, iar municipalitatea îi ajută. Construiește un nou port, unde vor putea acosta 140 de ambarcațiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...