Comoara ascunsă dintr-o pădure din România, descoperită recent. Cât valorează misterioasa captură

Stan Filon 18.06.2022, 06:30
Comoara ascunsă dintr-o pădure din România, descoperită recent. Cât valorează misterioasa captură

Cu toții ne gândim cel puțin o dată în viață că am vrea să descoperim o comoară. Ei bine, acest vis a devenit realitate pentru un român nu o dată, ci de trei ori! Acesta a găsit ultima dată o adevărată comoară îngropată în urmă cu mai bine de două mii de ani într-o pădure din județul Mureș. Vorbim totuși despre un român foarte pasionat de astfel de îndeletniciri, care are și o autorizaţie de detectorist.

Comoara ascunsă dintr-o pădure din România, descoperită recent

O coboară veche de peste 2.000 de ani a fost descoperită de un român într-o pădure din județul Mureș. Cel care a făcut descoperirea a fost Narcis Carţiş, în vârstă de 43 de ani, care a obținut o autorizație de detectorist. Bărbatul cutreieră plaiurile mioritice cu aparatul său de detectat metale și a dat lovitura nu o dată, ci de trei ori! Ultima comoară a găsit-o îngropată adânc în Pădurea din zona localităţii Sângeru de Pădure. Tezaurul găsit de el conține circa 300 de monede din argint şi bronz.  A mai găsit în trecut un vas antic cu monede în zona comunei Ernei și patru tertadrachme.

„Caut extrem de mult şi din pădurea asta am făcut cam 50 la sută, jumătate de pădure deja e detectată, dar astfel de descoperiri sunt chestii de noroc. Nu poţi să ai o strategie, nu poţi să ştii unde găseşti ceva. Totul ţine de noroc şi insistenţă în ceea ce faci. Când auzi sunetul acela nu poţi să ştii ce ai găsit, fiindcă la fel sună şi la alte metale, nu poţi să ştii ce ai în pământ. E o bucurie ce am trăit când am văzut ce am găsit, e a treia oară când descopăr ceva valoros. Prima oară am urlat în pădure de bucurie – am găsit patru tertadrachme cu 200 de ani înainte de Hristos (monede de argint din Grecia Antică, n.r.). Dacă vin la detectat, nu vin pentru o oră sau două, fiindcă atunci pierd vremea, plec la 12 şi vin seara. Nu poţi să mergi după hărţi fiindcă nu sunt, trebuie doar să ai noroc”, a declarat detectoristul Narcis Carţiş.

Comoara ascunsă dintr-o pădure din România, descoperită recent
Comoara ascunsă dintr-o pădure din România, descoperită recent

Comoara a stat îngropată peste 2.000 de ani

După fiecare descoperire, bărbatul anunță autoritățile. La ultima descoperire a mers direct la Muzeul Judeţean Mureş. Şefa secţiei de Arheologie a muzeului, Nicoleta Man, a mers împreună cu o echipă de specialişti la locul descoperirii. În vasul roman îngropat nu foarte adânc pe care l-a descoperit Narcis Cartiș se aflau circa 300 de monede.

„Această descoperire intră în categoria descoperirilor întâmplătoare făcute de către căutătorii de comori care sunt destul de mulţi în judeţul Mureş. Zona aceasta ne rezervă din ce în ce mai multe surprize pentru că în ultimii doi ani au apărut chiar foarte multe descoperiri – monetare, inclusiv tezaure de bijuterii dacice. Descoperirea aceasta este un tezaur de epocă romană. Era o practică obişnuită de a ascunde avuţiile, cele acumulate în decursul unei generaţii sau mai multe generaţii, asta vom stabili în momentul în care vom determina perioada de acumulare a tezaurului. Prin practica vremii erau depuse într-o oală, în acest caz este vorba despre o oală romană care, după pastă şi formă, este produsă în atelierele de la Cristeşti. În interior apar urme de cocleală de bronz, deci s-ar putea ca pe lângă monedele de argint să fie şi monede sau obiecte de bronz”, a declarat Nicoleta Man, conform Agerpres.

Descoperirea făcută de căutătorul de comori a avut loc aproape de limesul Estic al Daciei, unde existau trei castre romane, un flux mare de soldaţi, cu un nivel destul de ridicat de trai, zona fiind împânzită de aşezări rurale dacice în care trăiau agricultori şi meşteşugari.

Cât câștigă un detectorist

„Tezaurul aşa cum arată nu este o valoare foarte mare pentru antichitate, estimăm la peste 200-300 de denari, având în vedere că solda unui soldat era între 200 şi 400 de denari şi mai cunoaştem şi câteva preţuri practicate în antichitate: din documentele care ni se păstrează se pare că un miel era vândut cu 3,5 denari, un purcel cu 5 denari. Deci este o acumulare relativ mică. Pe teritoriul judeţului Mureş mai există câteva tezaure importante, este vorba despre tezaurul de la Dâmbău, Sighişoara, Dumbrăvioara, două tezaure monetare descoperite la Cristeşti şi avem unul imens la Sălaşuri, cu 3.200 de denari, probabil era un personaj mai de vază. În acest areal cu multe descoperiri întâmplătoare ar trebui să existe ori o cetate dacică – pentru că toate podoabele dacice descoperite nu aparţineau unui om de rând, ci unei elite aristocratice – şi, bineînţeles, o aşezare romană căreia să îi atribuim acest tezaur. Tezaurele din judeţul Mureş se pare că sunt ascunse după anul 250, când au început conflictele cu iazigii şi marcomanii”, a arătat Nicoleta Man.

Arheologii au precizat că vasul descoperit nu a mai fost atins în ultimii 2.000 de ani, așadar a rămas nemișcat de când a fost îngropat de proprietarul său. Căutătorii de comori sunt recompensați la fiecare descoperire. Ei încasează 30-40% din valoarea bunului descoperit, iar în cazul unei descoperiri de excepţie mai pot primi un bonus de încă 15%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...