Comisia Europeană oferă 4 miliarde de euro pentru România. Schema de ajutor va permite atenuarea impactul economic asupra întreprinderilor din toate sectoarele

Elena Avramescu 09.09.2022, 15:07
Comisia Europeană oferă 4 miliarde de euro pentru România. Schema de ajutor va permite atenuarea impactul economic asupra întreprinderilor din toate sectoarele

În cursul zilei de astăzi s-a hotărât ca România să primească din partea Comisiei Europene o schemă de ajutoare în valoare de patru miliarde de euro, mai precis aproximativ 19,7 miliarde de lei, pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Suma fabuloasă oferită României de către Comisia Europeană

„Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), în care se recunoaște faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave”, au notat reprezentanții CE.

Astfel că vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, care este responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a vorbit despre consecințele negative ale economiei UE datorate purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Războiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să aibă efecte negative asupra economiei UE și a României. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde EUR aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele.

Continuăm să ne afirmăm sprijinul față de Ucraina și de poporul său. În același timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat și eficace și că sunt protejate, totodată, condițiile de concurență echitabile pe piața unică.”

Se pare că România a notificat Comisiei o schemă în valoare de patru miliarde de euro (aproximativ 19,7 miliarde de lei) pentru sprijinirea întreprinderilor de toate dimensiunile și din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Anuntul zilei de la Comisia Europeana care priveste Romania
Anuntul zilei de la Comisia Europeana care priveste Romania

Comisia a ajuns la concluzia că schema de ajutoare a României îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză, iar în privința garanțiilor pentru împrumuturi, ajutoarele le vor acoperi pentru împrumuturi cu o anumită scadență și o valoare limitată.

„În ceea ce privește cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub formă de granturi directe, ajutoarele nu vor depăși 62 000 euro și 75 000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii și, respectiv, al pescuitului acvaculturii și 500 000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în oricare din celelalte sectoare”, a mai notat sursa citată.

În concluzia, schema de ajutoare acordată România este urgentă, având scopul de a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru. Ținând cont de aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...