EXCLUSIV

Comisia Europeană nu a uitat de climă, dar măsurile vor fi luate din 2027. Eugen Tomac: „Suntem într-o situație de forță majoră”

Gabriela del Pupo 29.06.2022, 13:18
Comisia Europeană nu a uitat de climă, dar măsurile vor fi luate din 2027. Eugen Tomac: „Suntem într-o situație de forță majoră”

Pentru a contracara efectul crizei energetice, care determină anumite state să revină la forme de energie mai puțin prietenoase cu mediul, Comisia Europeană a luat câteva măsuri printre care un fond pentru a compensa renunțarea la combustibilii fosili și renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. Impact.ro a stat de vorbă cu europarlamentarul Eugen Tomac care a declarat că aceste măsuri sunt doar un proces de etapă și nu se renunță la obiectivele Green Deal.

Din 2027 se revine la energia verde

Chiar dacă măsura va fi adoptată cu un an mai târziu decât era programat, miniștrii mediului din UE au decis să aloce 59 de miliarde de euro pentru a compensa cheltuielile renunțării la combustibli fosili, cărbunele, gazele naturale și combustibilii derivați din petrol.

„Este un suport oferit de Comisie într-un context atât de sensibil cu costuri uriașe pentru hidrocarburi și este un suport mai mult decât binevenit într-un moment în care România trebuie să se miște, având în vedere că parte din consecințe sunt generate de acest război Comisia caută soluții pentru a sprijini statele membre într-un moment atât de delicat.

Este o măsură pentru a susține parte din pierderi și pentru a susține economia.” spune Eugen Tomac.

Ce se întâmplă cu Green Deal?

În contextul în care tot mai multe țări se văd nevoite să renunțe la resursele din Federația Rusă din cauza sancțiunilor, mediul pare să nu mai fie o prioritate, Germania și Austria au anunțat deja că revin la energia pe cărbune. Europarlamentarul Eugen Tomac spune însă că mediul rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană.

„Nu se va renunța la nimic din ceea ce și-a propus Comisia. Este un lucru cât se poate de clar. Suntem într-un moment de cotitură și avem obligația să înțelegem că resursele de care am beneficiat până acum nu mai sunt atât de ieftine și atât de convenabile, motiv pentru care trebuie să accelerăm acest proces de trecere spre energie alternativă, însă în clipa de față suntem într-o situație de forță și până când vom avea acces la energie alternativă trebuie să le utilizăm pe cele pe care le avem deja, astfel încât costurile, în mod special cele care au afectat economia și pe consumatorul vulnerabil să poată fi suportate de către cetățeni.

Asta este politica aplicată acum, nu se renunță la nimic, dar evident acolo unde situația temporară o impune, fie ca termocentralele pe cărbune să fie redeschise, fie să se sporească mijloacele de a produce energie convențională, se va lucra ca acest lucru să se întâmple.” spune europarlamentarul.

Renegocierea PNRR, premierul dă asigurări că România va lupta pentru mai multe fonduri

Comisia Europeană a decis ca PNRR să fie renegociat în contextul crizei energetice. Guvernul poate renegocia capitolul de energie din PNRR, astfel încât să fie amânată închiderea minelor.

„În acest moment, există la nivelul UE o decizie care a fost şi denumită REPowerEU. În interiorul acestei oportunităţi, se vor discuta elementele de plan în domeniul energiei. (…) Vom renegocia tot ce se poate renegocia, în beneficiul cetăţenilor români şi al economiei româneşti”, a spus Nicolae Ciucă.

Demersul a fost deja anunțat de Comisia Europeană. PNRR a fost inițial lansat pentru a ajuta statele membre să depășească criza economică generată de pandemie dar în contextul războiului din Ucraina acest program a devenit mai larg.

„Suntem într-o situație de forță majoră, Comisia încearcă să fie flexibilă, de asta a și anunțat statele membre să vină cu propuneri noi, dacă le au, în ceea ce privește renegocierea PNRR. ” a mai precizat Eugen Tomac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...