Comisia Europeană intervine în cazul Bâstroe. Gestul făcut de comisarul român de la Bruxelles

Ana Anitoiu 24.02.2023, 08:03
Comisia Europeană intervine în cazul Bâstroe. Gestul făcut de comisarul român de la Bruxelles

Comisia Europeană intervine în cazul Bâstroe. Comisarul român pentru Transporturi de la Bruxelles, Adina Vălean, a anunțat că a făcut un demers pentru clarificarea situației și a explicat ce urmează să se întâmple.

Comisarul european pentru Transporturi, intervenție în scandalul Bâstroe

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat că miercurea viitoare, pe 1 martie, o echipă a Directoratului de Transport al Comisiei Europene va fi pe teren pentru a face unele verificări în porturile din Ucraina și pe Canalul Bâstroe. Raportul ar trebui să fie gata în cel mult zece zile.

„Miercurea viitoare, la 1 martie, am o echipă a Directoratului de Transport al Comisiei Europene care va face un tur al tuturor porturilor ucrainene, căreia i-am mărit mandatul, dincolo de evaluarea a ceea ce se întâmplă în porturi (…)

pentru evaluarea lucrărilor care se fac în suplimentarea referitoare la Canalul Bâstroe. Vom avea rezultatul acestui raport destul de curând, vorbim de o săptămână, maxim 10 zile, astfel încât lucrurile să fie oficiale”, a spus Adina Vălean, la Antena 3.

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Adina Vălean: Măsurătorile trebuie să fie făcute de o instituție independentă

De asemenea, Adina Vălean a spus că măsurătorile pe Canalul Bâstroe ar trebui să fie făcute de o instituție independentă. Comisarul a precizat că pentru experții Comisiei Europene este complet neclar.

„Comisia Dunării care are în spate Comisia Europeană poate să vină cu un comitet de experți care, la solicitarea României, să propună Ucrainei, astfel încât un independent să meargă să facă măsurătorile pentru a înțelege ce se întâmplă pe Canalul Bâstroe.

Pentru experții Comisiei Europene este complet neclar. Deci singura metodă este să ne adresăm unei instituții independente care, cu sprijinul Comisiei Europene, poate să facă măsurătorile acolo.”, a declarat Vălean.

Comisarul european a precizat că o echipă a Comisiei Europene face deja unele verificări în porturile din Ucraina, urmând să ajungă pe Canalul Bâstroe. Adina Vălean a adăugat că după ce o instituție independentă va face măsurătorile, va trebui să urmeze un dialog foarte clar cu ucrainenii, al căror scop este să își scoată produsele pe un coridor către Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...