Vești bune pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat că aceștia vor primi un ajutor financiar semnificativ din partea statului. Cea de-a doua tranșă de bani a fost alocată, după ce prima, în valoare de 10 milioane de euro, deja a fost virată în conturile României.
În contextul crizei cerealelor ucrainene, Comisia Europeană a decis să vină în ajutorul fermierilor cu un aport financiar semnificativ. Mai exact, este vorba despre o tranșă nouă de 29,73 milioane de euro, care se adaugă celei anterioare în valoare de 10 milioane. Banii au ajuns deja în posesia statului român și vor fi distribuiți, așa cum trebuie, către românii afectați.
„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor. Este o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut țara românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul cerealelor şi al fluxului de cereale pe piaţa României”, a spus Daea, citat de Agerpres.
Petre Daea a explicat că sprijinul este chiar unul real pentru români, mai ales pentru că există și posibilitatea ca suma să fie dublată de la bugetul de stat. Astfel, acest sprijin financiar este menit să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Aceasta este soluţia care este prevăzută în regulament, să se suplimenteze de la bugetul de stat”, mai spune oficialul.
Prețul laptelui s-a ieftinit la rafturi cu cel puțin 20% pentru următoarele șase luni, ceea ce îi îngrijorează pe fermieri. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a venit cu clarificări în acest sens, explicând că producătorii nu vor fi nevoiți să lase la preț și chiar vor fi luate măsuri din acest punct de vedere, astfel încât românii care se ocupă cu această industrie să nu fie afectați.
„Ne întâlnim în fiecare săptămână ca lucrurile acestea să nu se repercuteze la fermieri, să nu ne întâlnim cu aceste atitudini, zic eu, neconforme şi lipsite de temei, ca procesatorii să se ducă în faţa fermierilor cu oferte de preţ la preluare mai mici. Sub nicio formă. Urmărim această situaţie”, a spus Petre Daea.
Petre Daea a precizat că reducerea de preț nu se se aplică la toate produsele lactate, ci sunt vizate doar laptele de 1,5% grăsime şi de 3,5% grăsime.