Colonelul Marian Corcodel, fostul comandant al Bazei de Administrare a Jandarmeriei a fost rimis în judecată de procurorii DIICOT pentru delapidare și cămătărie. Alături de acesta au mai fost reținuți și alți trei subofițeri și ofițeri din Jandarmerie și Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă DIPI.
Marian Corcodel este anchetat pentru un caz mai vechi, din 2017, când a fost și atunci reținut de procurorii DIICOT, din cauza „Băncii Române de Comerț Corcodel”, după cum era denumită afacerea acestuia. Colonelul devenise celebru în unitate pentru că dădea bani cu camătă, scrie ziare.com.
„Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu anul 2011, inculpatul Corcodel Marian, comandantul UM 0260 – Baza de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influență pe care o exercită asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale, a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea să directă, și anume inculpații Preoteasa Iancu Daniel și Babanau Georgică Adrian, scopul constituirii acestui grup fiind săvârșirea în mod repetat, printre altele, a unor infracțiuni de camătă, dar și delapidare”, notează DIICOT, potrivit aceleiași surse.
Cei care beneficiau de aceste foloase materiale date cu camătă erau, de regulă, subordonați ai colonelului Marian Corcodel sau persoane din cercul său de apropiați. Sumele împrumutate erau încadrate între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii, cu o dobândă între 10 și 20%, în conformitate cu suma solicitată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„De asemenea, inculpatul Corcodel Marian, în calitatea să de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau că atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (în principal, motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional”, precizează DIICOT.