Ce conțin, de fapt, plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei din București. SRI a făcut primele precizări

Beatrice Dumitru 07.12.2022, 18:47
Ce conțin, de fapt, plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei din București. SRI a făcut primele precizări

UPDATE: 

Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis miercuri seara că plicurile ridicate marți de la Ambasada Ucrainei conțin „fragmente de țesuturi organice”.

SRI precizează că „pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară”.

„În legătură cu cele două plicuri suspecte ridicate în cursul zilei de ieri de la ambasada Ucrainei din București, vă facem cunoscute următoarele aspecte: În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase. Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, se arată în comunicatul Serviciului Român de Infromații.

Miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a scris pe o rețea de socializare că în ultimele zile 31 de pachete suspecte au fost transmise la misiunile ucrainene din 15 țări, printre care și România. Oficialul a mai precizat că aceste colete aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania.

Știrea inițială:

Săptâmâna trecută poliția saniolă anunța un atentat cu bombă la Ambasada Ucrainei din Madrid. Acum, angajaţii Ambasadei Ucrainei de la Bucureşti ar fi semnalat prezenţa unor colete suspecte. Se pare că ar fi vorba de plicuri cu explozibil, la fel cum s-a întâmplat în Spania.

Ce se întâmplă la Ambasada Ucrainei din București

Update ora 12:45. Interventia echipelor SRI s-a încheiat, iar plicurile au fost ridicate în vederea expertizării. În acest caz se colaborează cu toate instituțiile abilitate, potrivit unui comunicat de presă.

Știrea inițială

În cazul atentatului din Spania, un angajat al Ambasada Ucrainei din Madrid a deschis o scrisoare capcană în care se afla un dispozitiv explozibil artizanal, de mici dimensiuni, aceasta fiind adresată ambasadorului Serhii Pohoreltsev. Scrisoare nu fusese trecută prin scanner, ci deschisă direct.

Angajaţii Ambasadei Ucrainei de la București ar fi descoperit plicuri cu bombe. În aceste momente se îndreaptă spre ambasada atât pompierii, cât şi poliţiştii şi pirotehniştii. Zona va fi împânzită de autorităţi și urmează căutări de amploare, a anunțat marți, 6 decembrie, Poliția Capitalei. Alarma a fost dată în jurul orei 11:00, iar zona este securizată în aceste momente de polițiști.

Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 1 au fost sesizați cu privire la faptul că, la sediul unei ambasade din Sectorul 1, au fost primite două plicuri ce ar avea un conținut suspect”, a transmis Poliția Capitalei.

Pirotehniștii fac verificări

Echipe și pirotehniști și cele ale SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei după un apel la 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte, iar pirotehniștii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora.

Mai multe ambasade ale Ucrainei în străinătate au primit pachete dubioase care conţineau ochi de animale, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe ucrainean.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...