Codul Rutier 2023 se modifică încă o dată. De data aceasta, nu mai este vorba de noi amenzi, ci de vești bune pentru șoferi. Cum digitalizarea își face tot mai simțită prezența și în raporturile instituțiilor statului cu cetățenii, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are în pregătire un proiect de ordonanță ce va ușura interacțiunea conducătorilor auto cu ANAF.
Codul Rutier 2023 vine cu o schimbare importantă pentru șoferi. Astfel, viața acestora se va simplifica înainte de finalul anului dacă va fi aprobat un proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne.
Inițiativa vizează modificarea Codului Rutier din România, prin care șoferii își vor putea vinde, înmatricula sau radia autovehiculul cu ajutorul unei platforme informatice, complet online. În acest fel, scapi de orice eventuală deplasare până la un sediu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Prin intermediul respectivei platforme informatice se vor putea încheia și contractele de vânzare a vehiculelor și se vor putea transmite către autorități toate actele necesare înregistrării la Fisc.
Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va fi responsabilă cu dezvoltarea acelei platforme informatice, destinată furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În plus, proiectul de ordonanță stabilește și modificarea OG 78/2000, în sensul eliminării actualei obligații a autorității de înmatriculare de a înscrie datele despre proprietarii de vehicule în cartea de identitate a vehiculului, astfel încât operațiunile din domeniul înmatriculării vehiculelor să se poată face integral online, fără a fi necesară depunerea acestui document în original.
Serviciile publice electronice ce vor putea fi furnizate proprietarilor de autovehicule prin intermediul acelei platforme informatice sunt următoarele:
După ce ai efectuat pe platforma online una dintre operațiunile de înmatriculare, vânzare, cumpărare sau radiere a mașinii, în termen de cinci zile, vor fi transmise organelor fiscale locale, în format electronic, următoarele informații și documente:
Proiectul de ordonanță nu stabilește niciun termen exact pentru apariția platformei informatice, ci doar că, „în vederea inițierii procedurilor de implementare a serviciilor publice electronice, se abilitează Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări să organizeze şi să coordoneze platforme-pilot pentru furnizarea de servicii publice electronice de înmatriculare.”